Misstroendeomröstning mot regeringen på måndag

Stefan Löfven gillar inte att Nooshi Dagostar ställer ultimatum. Montage. Foto: Anna Tärnhuvud, Natalia Medina / Offensiv

På torsdagsförmiddagen gick den tidsfrist ut som Vänsterpartiet utfärdade till regeringen i tisdags, utan att regeringen gått V till mötes. Därför deklarerade Nooshi Dadgostar att hon skulle söka stöd från Moderaterna och Kristdemokraterna för en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven. ”Klockan är slagen för att lämna spelet och hålla sina löften”, sade V-ledaren, och fortsatte:

Vi vill att regeringen respekterar sitt regeringsunderlag.

M och KD meddelade snabbt att de vid en sådan omröstning kommer rösta för att fälla regeringen Löfven, varpå Sverigedemokraterna gjorde ett yrkande i riksdagen om ett misstroende. Dessa fyra partier har sammanlagt majoritet i riksdagen och kan därmed fälla regeringen.På en presskonferens på eftermiddagen upprepade Stefan Löfven att ”januariavtalet ska hedras” och att han därför inte tänker förhandla med Vänsterpartiet för att de ska dra tillbaka sitt stöd för ett misstroende. Därmed talar allt för att omröstningen kommer hållas som utlyst klockan 10 på måndag 21 juni. Fälls statsministern är hans alternativ att antingen begära entledigande eller att utlysa extraval. Det senare har han då en vecka på sig att göra.

Löfven sade även att han ”står upp för den svenska modellen alla dagar i veckan, även på bostadsmarknaden.” Detta trots att hela betänkandet om fri hyressätttning bygger på just att bostadsbolagen ska förhandla direkt med hyresgästerna istället för som idag kollektiv med Hyresgästföreningen. Han vägrade även svara på den direkta frågan om vad skillnaden är mellan marknadshyra och fri hyressättning, men hävdade att det är ”en enorm skillnad”. Även detta att det är helt olika saker är något som både regeringen och en rad förespråkare för fri hyressättning brukar upprepa, men vad skillnaden faktiskt skulle vara brukar inte förklaras.

Rasmus Klockljung

Dela