Läsvärd serieroman om livet i Leningrad

Olga Lavrentieva.

Olga Lavrentievas seriebok Survilo, med undertiteln Mormors berättelse om livet i Leningrad, är en gripande berättelse om hur livet kunde gestalta sig i Stalins Sovjetunionen. Jan Czajkowski har läst den.

 

Olga Lavrentievas serieroman Survilo är på drygt 300 sidor, med svart-vita bilder i varierande uttryck och format, ofta mycket vackra och ibland i en snarast expressionistisk stil.
Mormor Valja föds 1925 i Leningrad. Hon upplever en lycklig barndom tillsammans med sina föräldrar och sin äldre syster, ända fram till vad hon kallar ”olyckan” som inträffar 1937. Hennes far, verkmästare på ett stort varv och medlem i kommunistpartiet, anklagas plötsligt för att vara spion och sabotör. Han arresteras av NKVD och hans öde förbli okänt för de anhöriga i mer än femtio år. Familjen deporteras och hela Valjas ungdom kommer att präglas av hur dörrarna stängs för den som är anhörig till en ”folkets fiende”.

Under andra världskriget och Leningrads belägring arbetar Valja som sjukvårdare på en infektionsklinik i staden. Hon överlever den fruktansvärda svälten som drabbar stadens invånare. Och livet går så småningom vidare efter krigets slut.
Valja är en beundransvärd kämpe, men hela hennes liv kommer också att präglas av traumatisk rädsla för allt som kan tänkas hända dem som står henne närmast. Trots de omänskligt hårda ungdomsåren och många livstragedier så finns ändå en hoppfull grundton i boken. Vid livsavgörande vändpunkter räddas Valja vid flera tillfällen av goda och solidariska medmänniskor som väljer att ignorera den stalinistiska diktaturens godtyckliga påbud.
En mycket läsvärd serieroman.

Jan Czajkowski

Survilo av Olga Lavrentieva

Översättning: Nils Håkanson

Kaunitz-Olsson förlag 2020

 

Dela