Uppror i Labour efter avstängningen av Corbyn

Jeremy Corbyn. Foto: Chatham House. Arkivbild

KOMMENTAR

Sent på torsdagskvällen den 19:e november utbröt ett gräsrotsuppror inom brittiska Labour. Det hela började med resultatet från en medlems­omröstning i Liverpool. Därefter rullade det in resultat från skotska Edinburgh, från Newcastle, från Nottingham, från Bristol, från Cardiff i Wales och från olika delar av London.
Labourmedlemmarna ville visa sitt stöd för sin gamle partiledare Jeremy Corbyn.

Upprinnelsen var partiledningens behandling av Corbyn efter publiceringen av rapporten om antisemitism i Labour. Efter att Corbyn kommenterat rapporten med att påståenden om antisemitism överdrivits i brittisk högerpress och av Labours politiska motståndare, blev han avstängd av partiets ledning.
När partiets disciplinkommitté konstaterat att det inte fanns grund för avstängning återfick Corbyn sitt partimedlemskap. Partiledaren Keir Starmer beslutade då istället att utestänga honom från Labours partigrupp i parlamentet.

Labourmedlemmar i hela Storbritannien kräver nu att även avstängningen av Corbyn i parlamentet hävs. Det är inte bara partiföreningar i starka vänsterfästen som har uttalat stöd för sin gamla partiledare. Partiföreningen som var den första att nominera Starmer som ny partiledare, Richmond Park, röstade också för hävda sanktioner på ett välbesökt möte.
Stöduttalandena har dessutom tillkommit trots att partiledningen hotat med att stänga av lokala partiordföranden som tillåter medlemmarna att diskutera behandlingen av Corbyn. De har också gått från ord till handling. Ordföranden och vice sekreteraren i en av partiföreningarna i Bristol har blivit avstängda.

Ronan Burtenshaw pekar i The Tribune på att Labours partiledning verkar lägga mer tid på att attackera partivänstern än på att attackera den konservativa regeringens misslyckade politik. Han menar att partiledningen gör det i en naiv förhoppning om att bli positivt skildrade i högerpressen.
Om partiledningen inte lyssnar på medlemmarna riskerar följden att bli ett eskalerande inbördeskrig inom Labour och att flera stora fackföreningar avstår från att ge partiet ekonomiskt stöd inför de kommande lokalvalen. Burten­shaw menar att det kommer att resultera i att stora delar av Labour ställer frågan: ”Är det värt det, Keir?”

Emma Lundström

Dela