Kritik från flera håll mot ny utredning om marknadshyror

▶ Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar hotar att fälla Stefan Löfvens regering

▶ Hyresgästföreningen kritisk mot att förslaget kommer mitt i coronakrisen

▶ Socialdemokratisk och facklig press protesterar mot partiledningen

Den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen har nu tillsatt den utredning om fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder – så kallade marknadshyror – som man lovade Centerpartiet och Liberalerna vid januariöverenskommelsen 2019. Utredningen ska pågå i ett år, vilket kommer att följas av ett riksdagsbeslut för implementerande under 2022. Men kritiken mot utredningen kommer redan från flera håll.
Vänsterpartiet hade som krav för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister att hans regering inte skulle lägga fram förslag om fri hyressättning, eller försöka ändra i lagen om anställningsskydd. Därför varnar nu Vänsterpartiets vice partiledare Nooshi Dadgostar för att man kommer att fälla regeringen om förslaget om marknadshyror läggs fram.
– Vi har varit tydliga med var vi står. Jag förutsätter att regeringen ändrar sig, och inte lägger fram förslaget, säger Nooshi Dadgostar till TT och fortsätter:
– Det är ofattbart att de går fram med förslaget nu, mitt i en nationell kris. Redan nu ser vi att människor förlorar sina jobb, och vi har sett vad trångboddhet kan göra i coronakrisen.

Hyresgästföreningens  ord­förande Marie Linder säger att även om Hyresgästföreningen varit kritisk mot förslaget hela tiden så är det extra upprörande att utredningen om marknadshyror påbörjas nu mitt i coronakrisen.
– Vi befinner oss i ett helt annat läge nu. Människor dör i en epidemi, vi har arbetslöshetstal vi inte sett på länge. Man önskar att de som la förslaget skulle åka ut till Järva och möta verkligheten där ute och säga att marknadshyror är lösningen, säger Marie Linder till tidningen Hem & Hyra och fortsätter:
– Jag tycker att det är fullkomligt tondövt och ett slag i ansiktet på vanligt folk. I en tid när människor förlorar jobbet och är oroliga för sin ekonomi och sin hyra och vi borde se till att få fler bostäder så lägger man förslag som gör att hyrorna kommer att stiga ytterligare.
Och även om förslaget än så länge bara rör nybyggen, varnar Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren för att marknadshyror på sikt kan komma att påverka även äldre bostadshus.
– Det är riktigt illa. Direktiven utmanar hela det svenska sättet att förhandla hyror. Hyresgästerna har all anledning att känna sig oroliga. Det här kan bli ett första steg. Sedan blir hyressättningen fri när en lägenhet blir ledig, sedan över hela befintliga beståndet, säger han.

Även Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, som organiserar de kommunala hyresvärdarna, är också kritisk och tycker att man borde eftersträva lägre hyror, inte högre.
– Januaripartiernas förslag om fri hyressättning vid nyproduktion löser inte den svenska bostadsbristen. Det är inte de betalningsstarkaste hushållen vi främst behöver bygga för idag – tvärtom. Allmännyttan eftersträvar inte att ta ut ännu högre hyror i nyproduktionen. Vi kommer att bygga nytt, men det allra viktigaste för oss är att pressa byggpriserna så att hyrorna hamnar på nivåer som gör att så många som möjligt i hela landet kan efterfråga de nya bostäderna, skriver Anders Nordstrand i ett pressmeddelande och påpekar vidare:
– Det finns också en uppenbar risk att hyresmarknaden för konsumenterna blir en djungel av skilda regler, villkor och hyresnivåer med bruksvärdeshyra, förhandlad hyra, presumtionshyra, fri hyra och tariffhyra. Transparensen blir närmast obefintlig.

Kritiken kommer också inifrån socialdemokratin och fackföreningsrörelsen genom dess press. ”Människor oroar sig för virus, arbetslöshet och en hotande krasch på bostadsmarknaden. Vi oroar oss för sjukvården och för företagen. Precis då tänker justitieminister Morgan Johansson som ansvarar för frågan tillsätta en utredning om en av de mest omstridda frågorna i svensk politik” skriver Ingvar Persson, ledarskribent på socialdemokratiska Aftonbladet, och fortsätter:
”Det är möjligt att någon partistrateg nu hoppas kunna smyga igenom utredningsuppdraget och lösa ett politiskt problem i skuggan av coronakrisen. Att varken allmänhet eller politisk opposition ska orka bråka. Det skulle i så fall vara hjärnsläpp. Att riva upp ordningen för hyressättning är en dålig idé. Den är politiskt kontroversiell och skulle dessutom innebära en stor förändring i människors vardag. Det är inte den sorts fråga som borde smygas igenom under en kris. Det är inte en fråga som överhuvudtaget borde bli aktuell i en situation när framtiden är osäker och samhället måste hålla samman. […] Morgan Johansson borde lägga undan direktiven längst ner i en riktigt stor pappershög. Ingen kommer att sakna dem på länge.”

Anpassningen till marknaden kommer inte bara att leda till att det blir dyrare hyresrätter, utan också att det börjar produceras billigare hyresrätter av mycket lägre kvalitet i oattraktiva områden för de allra fattigaste. Det befarar LO-tidningen Arbetets chefredaktör Martin Klepke: ”Med tillåten större trångboddhet, med sänkta gränsvärden för buller, lägre standard på kök, hygienmöjligheter och tillgänglighet kan bostäder byggas billigare, för den arbetarklass som med marknadshyror drivs ut från stadskärnorna”, skriver han och fortsätter:
”Det innebär att vi riskerar att gå en framtid till mötes som är snarlik den i många amerikanska städer, med en skarp skiktning i bostadsområden. Medelklassen och företag har råd att säkra bostäder i stadskärnorna medan arbetare drivs allt längre bort från sina arbetsplatser. Marknadshyror skapar därmed hanterbara köer i och med att såväl geografisk placering och standard på boendet skiktas efter människors högsta möjliga gräns för att betala för sitt boende.”

Per Leander

Dela