Gripande drama om svälten i Ukraina

Agnieszka Hollands film Mr Jones är en mycket stark och gripande skildring. Den sägs som så många andra av dagens filmer vara verklighetsbaserad, men i detta fall kan man konstatera att det bortsett från detaljer i dramatiseringen är ett faktiskt händelseförlopp som beskrivs, och de centrala gestalterna i filmen har verkligen existerat. Jan Czajkowski har sett den.

Gareth Jones (spelad av James Norton) är en engagerad walesisk akademiker och journalist, under en tid anställd som utrikesrådgivare åt den brittiske statsmannen Lloyd George. I mars 1933 reser Jones, som talar flytande ryska, till Moskva som frilansjournalist i hopp om att få intervjua Stalin. I Moskva träffar han bland andra Walter Duranty som var chef för New York Times Moskvakontor. Stjärnjournalisten Duranty framstår i filmen som en korrumperad och dekadent försvarare av stalinismen.
Jones får strax efter sin ankomst reda på att fruktansvärda saker pågår i det stängda Ukraina, och han lyckas genom ett listigt vågspel ta sig på egen hand till den ukrainska landsbygden. Där möts han av fruktansvärda scener. I filmen framstår den korta vistelsen i Ukraina snarast som surrealistisk. Svältande människor, döda kroppar överallt, föräldralösa barn lämnade åt sitt öde, kannibalism…

Filmen kan knappast sägas ta ställning i diskussionen om svälten var resultatet av en medveten politik från Stalin eller en bieffekt av den hänsynslösa utplundringen av Ukraina, ”Europas kornbod”. Men för de drabbade lär detta inte ha gjort någon skillnad. Miljoner ukrainare beräknas ha dött av svält 1932–1933.
Gareth Jones överlever besöket i Ukraina, fängslas, men friges åter nästan genast. Han avkrävs samtidigt ett löfte om att vid sin återkomst till Storbritannien förneka sina upplevelser och skönmåla situationen i Ukraina. Samtidigt grips sex brittiska industrimän i Moskva, anklagade för spioneri, men i själva verket avsedda som gisslan för att garantera Jones tystnad.
Tillbaka i London vägrar Jones delta i bedrägeriet och talar ut om vad han sett i Ukraina. Det visar sig dock snart att han talar för döva öron. Duranty, som i väst anses som den ledande experten på sovjetiska förhållanden, förnekar svältkatastrofen. Och i brittiska regeringskretsar är man mycket mån om att förvalta de för tillfället goda relationerna med Sovjet för att garantera brittiska investeringar i landet. Även i USA undviker man att tala klarspråk av liknande skäl, och senare under året erkänner president Roosevelt Sovjetunionen diplomatiskt, enligt vad det påstås till stor del på grund av Durantys rapportering.

En av dem som Jones träffar vid sin hemkomst till Storbritannien är författaren George Orwell, vid denna tid fortfarande med vissa illusioner om läget i Sovjetunionen. Insprängt i filmen förekommer flera korta sekvenser där nyckelpassager ur Orwells Djurfarmen (Djurens gård) citeras. Boken som utgavs 1945 beskriver i fabelns form den stalinistiska urartningen av Sovjetunionen.
Vid det laget var Jones sedan länge död. Han mördades i av banditer i Kina 1935, dagen innan han skulle fylla 30 år. Det finns starka misstankar om att dådet utfördes på uppdrag av den sovjetiska underrättelsetjänsten.

Jan Czajkowski

FILM

Mr. Jones
Regi: Agnieszka Holland
Premiär: 27 mars

För den som vill veta mer om svältkatastrofen i Ukraina rekommenderas Håkan Blomqvists artikel i Internationalen 51-52/2019.

Dela