Ryssland: Vänsteraktivister döms för påstådda terrorplaner

▶ De åtalade har erkänt anklagelserna under tortyr

▶ Karl Marx’ Kapitalet användes som bevismaterial

▶ Ny våg av repression mot ryska vänstern att vänta

Det blev extremt hårda domar på mellan 18 och 6 års fängelse för de sju ryska anarkister och vänsteraktivister som ställdes inför rätta i en domstol i staden Penza 10 februari. De anklagas för att ingå i ett terrornätverk – kort och gott kallat ”nätverket” (på ryska Set) – som påstås ha förberett attentat i samband med det ryska presidentvalet och fotbolls-VM 2018 med syfte att destabilisera staten. Några sådana attentat ägde i verkligheten aldrig rum, och strängheten i straffen framstår därför som ovanligt grymt då vanligtvis enbart riktiga terrorister som begått verkliga terrorbrott brukar få så hårda domar.
I medeltida anda byggde rättegången nästan helt på de åtalades erkännanden. Men enligt advokater och människorättsaktivister har dessa erkännanden tvingats fram genom tortyr i form av bland annat misshandel och elchocker. Skador som har dokumenterats. Vidare påstår de åtalade att de vapen och sprängämnen som funnits i deras ägo i själva verkat har planterats av säkerhets­polisen. Det finns heller inga DNA-spår som kan binda vapnen till de åtalade, och de vittnen som har hörts var anonyma.

För ett par decennier sedan var högerextremister det stora hotet på gatorna i många ryska städer. Bara mellan 2004-2010 föll 3000 personer offer för fascisternas attacker. Men vänstern motmobiliserade och antifascismen blev en kraft i samhället att räkna med. När myndigheterna till sist ingrep slog man lika skoningslöst ner både högern och vänstern, och flera tusen aktivister dömdes till fängelse, medan andra pacificerades eller emigrerade.
Det medförde ett nytt problem för staten. Den övervuxna säkerhetsapparaten och alla polischefer som gjort sina karriärer i kampen mot ”extremismen” hade inte längre några fiender att bekämpa. När Ryssland vid denna tid hamnade i konflikt med Väst efter först Georgienkriget och sedan Ukrainakrisen, kunde regimens propaganda istället spela upp hotet från ”femtekolonnare”. Det här drabbade i första hand de fredliga oppositionsledare och aktivister som deltog i den stora proteströrelsen mot Putin 2011-2013, som beskylldes för att vara ”utländska agenter”. Vid slutet av 10-talet satt de flesta av rörelsens ledare således i fängelse eller hade gått i exil. Eftersom det inte längre fanns någon opposition att tala om, var myndigheterna återigen tvungna att uppfinna en fiende.

Därmed tog fallet med de nu dömda vänsteraktivisterna i Penza sin början 2017 med gripanden och häktningsförhandlingar. Samtliga åtalade i detta påstådda ”terrornätverket” kommer från fattiga arbetarfamiljer. De har inga släktingar eller vänner inom eliten som kan lägga in ett gott ord för att försvara dem. När den liberale journalisten Ivan Golunov från Moskva förra året höll på att sättas dit för ett påstått knarkbrott, protesterade hela den liberala oppositionen högljutt, och Golunov blev till sist helt frikänd. Men ingen bryr sig om de unga fattiga anarkister som nu döms till hårda fängelsestraff i en liten provinsstad.
Samtidigt representerar de dömda den befolkningsgrupp som utgör det potentiellt största hotet mot den härskande ryska eliten. Under de senaste två åren har missnöjet med regering­ens nyliberala åtstramnings­politik vuxit i Ryssland. Stödet för Putins styrande parti är rekordlågt. 90 procent av ryssarna säger sig nu vilja ha förändring enligt en aktuell opinionsundersökning, och av dessa säger sig 60 procent vilja ha ”radikal förändring”. Hotet från en revolt inom de lägre samhällsskikten, där vänstern skulle kunna få ett avgörande inflytande, är uppenbart för de styrande. Att åklagaren i Penza hänvisade till innehav av böcker som Karl Marx’ Kapitalet som bevis mot de åtalade ”terroristerna” är ingen slump.

”Vi är alla skyldiga eftersom vi låter något sånt här ske i vårt land”, sa en av de åtalade, den 27-årige Dmitrij Pchelintsjev, i sitt slutord när han tilldelades straffet 18 års fängelse. Utöver de sju personer som dömdes i Penza sitter fyra personer som anklagas för att ha kopplingar till ”nätverket” häktade i Sankt Petersburg i väntan på rättegång.
Protester till stöd för de dömda har hållits i bland annat Penza, Moskva och Sankt Petersburg.

Aleksej Sachnin
och Per Leander

 

Dela