Jeremy Corbyn antar utmaningen

Foto: Sophie Brown cc-by-sa

Jeremy Corbyn har antagit Boris Johnsons utmaning. Det står därmed klart att Storbritannien går till nyval den 12 december. Premiärminister Boris Johnson – som upplever att han har opinionen på sin sida trots alla Brexitturer – hoppas att han därmed kommer kunna få majoritet i parlamentet för att kunna driva igenom en hård Brexit den 31 januari; det nya slutdatum som EU har satt för förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur unionen.
Corbyn å sin sida hoppas att han, om han segrar i valet, ska få tid på sig att omförhandla med EU till en mjuk Brexit, och vill dessutom ge det brittiska folket en sista chans att säga sitt i en andra folkomröstning. Men Corbyn förstår också att valet inte bara får handla om Brexit om Labour ska ha en chans att vinna.

”Vi lanserar den mest ambitiösa och mest radikala kampanj som vårt land någonsin har sett för verklig förändring” förklarar Jeremy Corbyn: ”Det här är vår generations enda chans att bygga ett land för de många, inte för ett fåtal.”
Labour vill därför i sin valkampanj sätta fokus på de frågor som är viktiga för vanligt folk genom att ställa radikala sociala krav. Om Corbyn vinner valet lovar han att åternationalisera järnväg, el och vatten, investera i skolan och den offentliga sjukvården NHS (som de konservativa vill sälja till Trump efter Brexit). Corbyn tar också till skillnad från de flesta andra politiker klimathotet på allvar och lovar att genomföra en grön energiomställning, något som han menar kommer skapa fler jobb, inte hota dem.

Till skillnad från sina föregångare har Jeremy Corbyn sedan han blev ny partiledare 2015 vridit Labour långt åt vänster och gett nytt liv åt den klassiska socialdemokratin genom att på allvar utmana den nyliberala hegemonin, istället för att anpassa sig till den. Lyckas han bara på de knappt sex veckor som är kvar till nyvalet förmedla detta budskap, så finns det en stor chans att han vinner valet.
Brexitstrulet har hittills lett till två konservativa premiärministrars avgång. Först David Cameron och sedan Theresa May. Det är inte omöjligt att det snart också innebär slutet även för Boris Johnson.

Per Leander

Dela