Aktivister stängde tyska kolgruvor och kraftverk

Foto: Sebastian Lipp. cc-by-nc

▶ Ende Gelände och Fridays for future demonstrerade för klimatet

▶ ”Vi kämpar för en framtid där människor går före profiten”

▶ Vill sätta press inför FN:s klimattoppmöte i Chile i december

 

Uppemot 40 000 klimataktivister – däribland flera hundra tillresta från Sverige – deltog på midsommarafton i den stora internationella demonstrationen ”Fridays for future” i den västtyska staden Aachen, nära gränsen till Belgien och Nederländerna.
På lördagen fortsatte klimatkampen med aktionen ”Ende Gelände” (ungefär hit men inte längre). Målet var att genom civil olydnad och icke-våldsmetoder stoppa klimatförödande verksamhet som kolbrytning.

Hundratals klimataktivister lyckades ta sig ner i det öppna dagbrottet i brunkolsgruvan Garzweiler utanför Aachen, där de stoppade kolbrytningen med fredliga metoder. Polis med pepparsprej och batonger sattes då in, och flera aktivister skadades så svårt att de tvingades söka vård.
Samtidigt som aktionen pågick i kolgruvan, lyckades dock andra aktivister upprätta en blockad på järnvägsspåret mellan de båda brunkolskraftverken Neurath och Niederaussem som varade över natten till söndagen, då polisen återigen bröt upp demonstrationen med våld.

Tyskland är Europas största utsläppare av koldioxid till följd av den omfattande kolbrytningen. De tyska myndigheterna har sagt att kolkraften ska avskaffas senast år 2038 och att landet ska vara koldioxidneutralt till 2050. Men det anser demonstranterna är alldeles för sent om man ska kunna rädda klimatet.
– Det här handlar inte bara om kolkraft. Det här handlar om att förändra ett destruktivt system som bygger på ekonomisk vinst och exploatering. Vi kämpar för en framtid där människor går före profiten, säger Sina Reisch, en av talespersonerna för Ende Gelände, i ett pressmeddelande.

Syftet med demonstrationerna i Aachen var också att sätta press på FN:s klimatpanel IPCC som samtidigt höll en konferens i Bonn inte långt därifrån. Vid Bonn-mötet förbereds nästa stora klimattoppmöte som ska hållas i Chile i december 2019.

Per Leander

Dela