När vinsten går före människors hälsa

▶  Prisbråk i Storbritannien – människor utan medicin

▶  NHS tycker cystisk fibros-läkemedel är för dyrt

▶  Läkemedelsbolaget Vertex vägrar sänka priset

KOMMENTAR

Cystisk fibros är en ovanlig, ärftlig och livslång sjukdom. Omkring 600 personer i Sverige lever med den. För dem är det så att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än det ska vara. Detta påverkar främst lungorna och mag-tarmkanalen. Lungorna försämras på sikt och matsmältningen fungerar inte som den ska. Ungefär hälften av de människor som har cystisk fibros, i Sverige alltså cirka 300 personer, drabbas av en defekt i cellernas saltkanal som en del av sjukdomen. 2015 godkände den europeiska läkemedelsmyndigheten ett läkemedel som hjälper mot just denna del av sjukdomen.
Medicinen, Orkambi, har beskrivits som ett stort genombrott. För en svensk patient kostar den över 124 000 kronor i månaden. Fram till i juni förra året fick svenskar med cystisk fibros betala dessa medicinkostnader själva eftersom det amerikanska läkemedelsbolaget Vertex Pharmaceuticals, som producerar Orkambi, inte kom överens om priset med TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Numer ingår Orkambi i högkostnadsskyddet. Åtminstone i Sverige. Detta tack vare att myndigheterna här bestämde sig för att det var viktigare att patienterna fick tillgång till medicinen, än att bråka med företaget om det höga priset.

I Storbritannien ser situationen annorlunda ut. Där har 7880 osålda förpackningar med Orkambi gått ut och destruerats, eftersom den statliga sjukvårdsorganisationen NHS, National Health Service, befinner sig i strid om priset med Vertex sedan i somras. Det innebär att sex års förbrukning för hundra patienter har gått till spillo, eftersom varje förpackning innehåller medicin för 28 dagar. NHS menar att medicinen helt enkelt är för dyr när den kostar 100 000 pund per patient och år.
I Storbritannien lever över 10 000 människor med cystisk fibros. Enligt brittiska The Guardian är det fler än någon annanstans i världen, bortsett från USA. 40 procent av dessa 10  000 skulle få ett betydligt bättre liv om de fick tillgång till Orkambi. Medicinen behandlar nämligen de underliggande orsakerna och förhindrar att symptomen förvärras.
Medan NHS och Vertex bråkar om priset lever alltså tusentals människor i Storbritannien avsevärt sämre liv. Så går det när sjukvård och medicintillverkning ska vara vinstinbringande. När läkemedelsbolag är mångmiljardindustrier som vet att de kan sätta vilka priser som helst på medicin som människor behöver för att få ett drägligt liv.

Simon Lem, vd för Vertex nordeuropeiska gren, med säte i London, påpekade nyligen att företaget, bortsett från att ha sålt över 80 000 förpackningar med Orkambi i EU sedan 2015, faktiskt även har gett bort 11 000 förpackningar, ”av medkänsla”. Varför denna medkänsla inte sträckte sig till att också dela ut de 7880 förpackningar som skulle ha levererats till 13 länder, inklusive Storbritannien, när företaget insåg att de höll på att gå ut, säger han ingenting om.
Vertex Pharmaceuticals hade år 2017 en omsättning på 2,17 miljarder dollar. Det är hutlöst mycket pengar. Pengar som företaget tjänar på att sälja medicin till ett absurt högt pris. Medkänsla har ingenting med saken att göra. Medkänsla ska inte heller vara det som styr i fall människor har tillgång till livsnödvändig medicin eller inte.

I Sverige behöver vi inte längre skämmas över att människor med cystisk fibros tvingas skuldsätta sig för att kunna betala sina mediciner. I Storbritannien sitter just nu barn och kämpar med sin sjukdom, för att ett mångmiljardföretag vägrar sälja till ett rimligare pris. Det är givetvis så att det kostar mycket pengar att ta fram nya mediciner. Det stora problemet är att läkemedelsföretag som Vertex har aktieägarnas intressen som huvudsakliga drivkraft. Aktieägare som, i Vertex fall, har sett värdet på sitt innehav öka med 19,21 procent hittills under 2019.

Emma Lundström

Dela