Bolsonaro och Trump fann varandra

Foto: Isac Nóbrega/PR

▶ Brasiliens högerextreme president på statsbesök i USA

▶ Enas i kampen mot Venezuela

 Donald Trump tycker att Brasilien ska gå med i Nato

I veckan besökte Brasiliens nye president Jair Bolsonaro USA och träffade Donald Trump i Vita huset. Det var två högerextrema populister som fann tycke för varandra direkt. ”För första gången på länge kommer en brasiliansk president som inte är anti-amerikansk till Washington”, skrev Bolsonaro på twitter inför besöket, och fick medhåll av den amerikanske presidenten under presskonferensen.
”Våra relationer med Brasilien har aldrig varit så här bra förut. Tidigare har det funnits presidenter som varit fientliga mot oss”, sa Donald Trump och syftade på Brasiliens tidigare socialistiske ledare Lula da Silva som numera sitter fängslad.

De båda presidenterna, som enligt Trumps utsaga representerar ”de två största demokratierna och ekonomierna i den västra hemisfären”, enades om att tillsammans ta i med hårdhandskarna mot Venezuela. Trump talade om nya strängare sanktioner mot det redan hårt ekonomiskt ansatta landet och lyfte även möjligheten till en väpnad insats för att försöka störta Venezuelas socialistiska president Nicolás Maduro.
Bolsonaro förklarade att han var beredd att låta amerikanska trupper komma till Brasilien för att upprätta militära baser inför ett eventuellt anfall mot grannlandet Venezuela.

Trump, som tidigare antytt att han vill dra sig ur Nato, svängde nu på den frågan då han sa sig vilja utveckla sitt militära samarbete med Brasilien genom just Nato. ”Jag har för avsikt att utse Brasilien till en viktig allierad icke-Natomedlem, eller möjligen till och med, om ni funderar på det, en möjlig Natoallierad”, sa Trump: ”Jag måste tala med en massa mänskor, men kanske kan Brasilien bli ett Natoland!”
Brasilien skulle i så fall bli det första sydamerikanska landet att gå med i Nato, som huvudsakligen är en militärallians mellan Nordamerika och Europa.

Bolsonaro, som själv gjort sig känd för sina rasistiska uttalanden, gav också sitt stöd till Donald Trumps försök att bygga en mur mellan USA och Mexiko för att sätta stopp för illegal invandring. ”Vi håller med om president Trumps beslut eller förslag på muren. Den största majoriteten av potentiella immigranter kommer inte med goda avsikter. De har inte för avsikt att göra det bästa möjliga för det amerikanska folket”, menade Bolsonaro.
Vidare var Trump och Bolsonaro överens om att de vill motverka det ökade kinesiska inflytandet i Sydamerika. Båda är också klimatförnekare och Bolsonaro överväger att följa Trumps exempel och lämna Parisavtalet.

Per Leander

Dela