Bolsonaros korrupta ”apelsiner”

President Jair Bolsonaro. Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

KOMMENTAR

”En ny era för Brasilien” var ett av de pompösa uttalanden som landets nye president Jair Bolsonaro använde i sitt installationstal. Mindre än två månader senare kan man konstatera att han borde använt frasen ”mer av samma” i stället, vad gäller den korruption han påstod sig bekämpa. Det har visat sig att ett antal av de kandidater som ställde upp för Bolsonaros parti PSL i själva verket var ”apelsiner” (syftar på att man pressar juicen ur frukten) vars syfte varit att få offentliga pengar till valkampanjer som man aldrig bedrivit, utan slussat pengarna till de egna fickorna. Partierna får offentliga medel för sina valkampanjer efter att kongressen förbjudit företag att finansiera valkampanjer.
Ordföranden för PSL vid tiden för detta och den som var formellt ansvarig för fördelningen av partiets kampanjmedel, Gustavo Bebianno, var fram till nu minister i Bolsonaros personliga stab. Han avskedades under mycket buller och bång (dock inte av presidenten själv som hållit en ovanligt låg profil) där en av presidentens söner spelat en avgörande roll som ”bandhund” och anklagat Bebianno för att vara en ”lögnare” som enbart velat skada presidenten.

Bebianno, som inte själv anklagats för att ha snyltat på kampanjpengarna, har i sin tur svarat med att be det brasilianska folket om ursäkt för att han kampanjade för Bolsonaro, som han anser vara okunnig, falsk och feg. Bebianno var kampanjgeneral för Bolsonaro under valet. Strålkastarljuset riktas nu mot Mercelo Alvaro Antonio, turistminister i Bolsonaros regering. Han var partiboss för PSL i delstaten Pernambuco och den som direkt fördelade kampanjmedlen. En av de ”kandidater” som fick pengar heter Lilian Bernadino och var en tidigare assistent till Antonio. Lilian Bernadino fick inte heller mer än 196 röster. Totalt 4 kandidater som fått stödpengar från den kassa som Antonio ansvarade för anses vara ”apelsiner”. Ytterligare ett antal av PSL:s kandidater utreds av den federala polisen för samma typ av svindlerier.
Bolsonaro själv har haft märkligt svårt att uttala sig om den korruption som han har inpå knutarna. Det gäller inte minst de skumraskaffärer som hans son Flavio sysslat med i Rios delstatsparlament, liksom de intima förbindelser som familjen Bolsonaro haft med den milis som anklagats för morden på den socialistiske politikern Marielle Franco och hennes chaufför Anderson Gomes.

Göran Kärrman

Dela