”Rör inte vår ambulans!”

Arkivbild Ambulans. Foto: Hangsna/Wikimedia cc-by-sa

▶ Planer på nedskärningar i ambulansvården i Skaraborg

▶ Vänstern och Moderaterna i gemensam protest mot förslaget

▶ Bille Karlsson (V) ”Man får vara pragmatisk i lokala frågor”

Vänsterpartiet och Moderaterna i Skara kommun protesterar tillsammans mot nedskärningar i ambulansvården.
En av två ambulanser i Skara kan komma att ställas av nattetid. Det framgår av ett förslag från styrelsen vid Skaraborgs Sjukhus. Sjukhusstyrelsen har gett ambulansvården i uppdrag att minska sina kostnader under 2019. Behovet av bemanning väntas minska med omkring tio tjänster om de föreslagna åtgärderna genomförs. Totalt skulle det innebära en besparing på 8 miljoner kronor.
De två ambulanser som finns stationerade i Skara har under det senaste året gjort nästan 1200 utryckningar i bland annat Skara, Skövde, Lidköping och Mariestad.

Bille Karlsson (V) argumenterade mot förslaget att skära ned på ambulansvården inför Västra Götalands regionfullmäktige.
– För oss på landsbygden som har längre till akuten är det viktigt för tryggheten att det fungerar och att vi kan lita på att ambulansen kommer fram i tid.
Bille berättar att hon blev kontaktad av Skaras moderata kommunalråd, Ylva Pettersson. Även hon ville engagera sig mot nedskärningarna i ambulansvården. Moderaterna styr Västra Götalandsregionen tillsammans med L, C, Kd och MP, så i den här frågan går Ylva Pettersson emot sina egna partikamrater.
– Hon säger själv att det är en budgetfråga i regionen, och en ”Skara-fråga” här. Så enligt henne är det ingen konflikt.
Lördagen 14 december anordnade Moderaterna och Vänsterpartiet en gemensam tvärpolitisk manifestation med parollen ”Rör inte vår ambulans!” i centrala Skara. Flera hundra deltog.
– Det är kanske lite historiskt, kommenterar Bille det udda samarbetet. Hon säger att hon aldrig väntat sig att hon skulle samarbeta med Moderaterna, men att man ibland får vara pragmatisk i lokala frågor.
Bille säger att anledningen till att ambulanserna ställs av är att vården får för lite resurser av Regionen.
– Man ser över alla resurser som man kan dra in överallt nu.

Erik Edlund

Dela