LO-väljare vill ha Sjöstedt i ny regering

LO-väljare vill se Jonas Sjöstedt som minister. Foto: Vänsterpartiet

▶ 39 procent vill se Jonas Sjöstedt som minister

▶”Vänsterpartiet representerar arbetarna bättre”

▶ Trots det röstade fler LO-medlemmar på SD än V

När talmannen och partiledarna nu förhandlar om regeringsbildningen verkar de flesta överens om att Sverigedemokraterna, men också Vänsterpartiet, helt ska hållas utanför och inte få något inflytande på en framtida regering. Men om man frågar LO-kollektivet finns ett kraftigt stöd för att vänstern ska ingå regeringsförhandlingarna, och enligt en ny studie från Novus vill så många som 39 procent av LO-medlemmarna att V-ledaren Jonas Sjöstedt ska få en ministerpost i en rödgrön regering.
– Man gör nog bedömningen att Vänsterpartiet bättre representerar arbetarnas intressen än vad flera av de övriga partierna gör, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och aktiv socialdemokrat, till tidningen Arbetet.

Vänsterpartiet har under den senaste mandatperioden haft ett budgetsamarbete med Socialdemokraterna och fått presentera en rad beslut som har välkomnats av facken, bland annat avdragsrätten för fackföreningsavgiften och a-kassa för förtroendevalda. Ulf Bjereld pekar på den förmånliga position som Vänsterpartiet har haft de senaste fyra åren. Partiet har haft reell makt över budgeten, men samtidigt inget formellt ansvar för regeringspolitiken.
– Vänsterpartiet har efter budgetförhandlingarna kunnat redovisa vad man lyckats genomföra men inte behövt ta ansvar för nedskärningar eller mer impopulära avsnitt i budgeten, säger han.

Att LO-väljarna är mest vänster står klart. I undersökningen framgår att 47 procent placerar sig klart eller något till vänster och 30 procent klart eller något till höger. 17 procent av LO-väljarna placerar sig i mitten på en höger-vänsterskala. I själva riksdagsvalet var det dock en större andel LO-medlemmar som röstade på Sverigedemokraterna än på Vänsterpartiet. Ändå vill fler att Vänsterpartiet ska sitta i en regering.
– Det kan bero på att Sverigedemokraterna behandlas som paria i den politiska debatten och i regeringsförhandlingarna. Många tänker att det blir ingen regering med Sverigedemokraterna, så man tänker bort dem, säger Ulf Bjereld.

Men som det ser ut nu kommer Vänsterpartiet inte att få vara med i nästa regering. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven har gjort klart att han den här gången hellre vill försöka bilda en mittenregering genom någon form av samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Något som en del av LO-väljarna också skulle kunna tänka sig. 32 procent av LO-väljarna vill ha Centerpartiet i en regering och 27 procent vill ha Liberalerna i en regering.

Per Leander

Dela