Europas skattebetalare har plundrats

Kronvittnet Benjamin Frej. Foto: Ivo Mayr/ CORRECTIV

▶  Den största skatteskandalen någonsin

▶  Otaliga europeiska banker inblandade

▶ ”Organiserad brottslighet i kritstrecksränder”

Han talar om en ”djävulsmaskin” med syfte att råna Europas skattesystem, mannen som är ett av den tyska statsåklagarens sex viktigaste vittnen i det som kallas för den största skatteskandalen någonsin. Han kallas i medierna för Benjamin Frej, den före detta ledande skattejuristen som är så rädd för sina tidigare arbetskamrater att han bär mask och vill ha rösten fingerad.
Han jobbade i många år som toppadvokat i en skyskrapa i Frankfurts bankkvarter. Nu sprids hans berättelse över världen via researchredaktionen Correctiv, tidningen Die Zeit och Danmarks Radio. Och det är en skrämmande berättelse, även om den handlar om något som låter så byråkratiskt, så ofarligt som ”utdelningsskatteupplägg” och ”aktietransaktioner”. Så kallade Cum-Ex-transaktioner. Mannen som kallas Benjamin Frej säger att det handlar om ”organiserad brottslighet i kritstrecksränder”. Han säger att alla som arbetade med utdelningsskatteuppläggen, oavsett vilken uppgift personen hade, visste att pengarna som strömmade ut ur ”djävulsmaskinen” ursprungligen kom från staten. Alla borde därför också ha ifrågasatt om det var rätt att hantera dem. Det handlade, trots allt, om att plundra Europas skattesystem.

Bankerna som är inblandade i det enorma skattebrottet är otaliga. Människorna som är involverade har oerhörd makt, inflytande och pengar. Länderna som är drabbade är bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Österrike, Belgien och Danmark. De som står för notan: skattebetalarna.
Det handlar om stöld. Skattepengar har gått förlorade. Pengar som hade kunnat användas till välfärd, till sådant som vård, skola och omsorg. En av Tysklands främsta skatteexperter, professor Christoph Spengel, vid universitetet i Mannheim, har gjort beräkningar på hur mycket utdelningsskatteuppläggen kostat tyska skattebetalare. Han säger till SVT att Tyskland har drabbats av skatteförluster på motsvarande cirka 100 miljarder kronor på grund av skatteuppläggen. Och det är lågt räknat. Han berättar också att inblandade svenska SEB har varit välinformerad om att det handlade om Cum-Ex-transaktioner och att dessa transaktioner bryter mot tysk lagstiftning. Något SEB naturligtvis förnekar.
Banken hävdar att den hela tiden har haft full transparens i förhållande till de berörda tyska myndigheterna. Ändå utreds den nu av en domstol i Köln. Christoph Spengel menar att bankens inblandning i skatteuppläggen är detsamma som att vara en del av en kriminell organisation.

Mannen bakom namnet Benjamin Frej har tillsammans med de fem andra kronvittnena ingående beskrivit hur det har gått till när några av världens största banker, tillsammans med en grupp finansmän, skattejurister och advokater, har använt sig av ett avancerat upplägg för att komma åt Europas skattemedel. De har bland annat visat hur aktierna och betalningarna slussades genom ett antal bolag för att dölja att ägaren på pappret inte hade någon rätt till den skatt som sedan begärdes ut.
Att vi överhuvudtaget vet om det enorma skattebrottet beror på en stor läcka av de så kallade Cum-Ex-filerna. Läckan omfattar omkring 180 000 hemliga dokument, allt från bankers internutredningar, kundförteckningar, värdepappersaffärer och kontoutdrag. Detta material har granskats i över ett år av närmare 40 journalister från 19 redaktioner i tolv länder i samarbete med det tyska journalistnätverket Correctiv. SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT har deltagit i arbetet.
Skattesvindeln det rör sig om går till på så sätt att de ansvariga, via en rad komplicerade aktieaffärer kring datumet för aktieutdelning, kommer åt en återbäring på skatt som aldrig ens betalats.

Emma Lundström

Dela