”Vinstfrågan avgör vilket samhälle vi vill ha”

► Majoriteten av befolkningen vill förbjuda vinster i välfärden

► Nätverket för Gemensam Välfärd vill ha en folkomröstning

► ”Vi har ett demokratiskt underskott i Sverige idag”

 

Opinionsundersökningar visar att en majoritet av Sveriges befolkning – oavsett partitillhörighet – är kritiska mot att privata bolag tar ut vinst, via våra skattepengar, för att utföra välfärdstjänster. Men trots det verkar politikerna inte ta frågan på allvar. Därför har det nu dragits igång en kampanj för en folkomröstning om vinsternas vara eller inte vara.
– Vi är medvetna om att oddsen inte är de bästa för att vi ska få igenom vårt krav. Oavsett hur många namn vi samlar in så finns det på nationell nivå inga regler om att man kan tvinga fram en folkomröstning. Men det här är ett sätt att synliggöra frågan och trycka på, och visa att vi har ett demokratiskt underskott i Sverige, säger Gunilla Andersson från Nätverket för gemensam välfärd.
– Att demokratin är i kris på olika sätt, det har man länge pratat om. Och vi menar att det här också är ett sådant exempel då vi har ett enormt glapp mellan medborgarna och de politiska partierna. Så det är kanske det viktigaste vi vill uppmärksamma, att vi har ett demokratiskt problem i Sverige idag.

Nätverket för Gemensam välfärd startade 2005.
– Då var den nyliberala politiken fortfarande i sin linda, men vi varnade för den här utvecklingen med att privatisera och avreglera infrastruktur och välfärdstjänsterna, säger Gunilla

Gunilla Andersson från Nät­verket för Gemensam Välfärd.

Andersson.
– Vi hade sett vad som hade hänt i Storbritannien, USA, Nya Zeeland och Australien där man gick i täten för den här nyliberala politiken. Och det man såg där direkt, det var ju det att när vinstintresset släpps in, då kommer det väldigt snabbt i konflikt med medborgarintresset, samtidigt som samhälls­ansvaret försvinner. Därför varnade vi för den här utvecklingen, säger hon.
Då var frågan om att släppa in vinstdrivande företag i välfärd fortfarande kontroversiell.
– Fram tills 1980-talet hade det funnits en partipolitisk konsensus om att, ”ja, vi lever i en marknadsekonomi, och då är det okej med privata vinster när det gäller att sälja bilar och chipspåsar och sånt, men vi ska freda välfärden och den grundläggande infrastrukturen från vinstintresset”. Men plötsligt var privatiseringar och den privata marknaden lösningen på allt. 2005 så fanns det faktiskt inget politiskt parti som ifrågasatte den här politiken, då kände vi att vi måste driva opinion i den här frågan partipolitiskt obundet.

Nu har mer än tio år gått och vi har facit i hand.
– Det som har hänt sedan vi startade är för det första att verkligheten har kommit ikapp. I början så var det ju mest retorik, men nu har vi ju efter alla dessa år fått se vad det blir för konsekvenser i praktiken. Det finns en hel katalog av skandaler, säger Gunilla Andersson.
– Men vad som också har hänt, som faktiskt är positivt, är att opinionen mot vinsterna har blivit tydligare. Inför förra valet gjorde Vänsterpartiet det till sin viktigaste valfråga. Även inom LO, socialdemokratin och Miljöpartiet har man ju sakta men säkert ändrat sina positioner. Men tyvärr så finns det faktiskt inget politiskt förslag idag från riksdagspartierna som innebär att vinstintresset ska avskaffas helt. Vi tycker ju naturligtvis att det är positivt och ett steg i rätt riktning att införa vinstbegränsningar, som regeringen och Vänsterpartiet har förslagit. Men det är absolut inte tillräckligt. För så länge vinstintresset finns kvar, så är ju själva målet med verksamheten fel. De som är inne i välfärdsbranschen i syfte att tjäna pengar, de är oerhört duktiga på att hitta kryphål, det ser vi inte minst med skattesmitare. Vi vill ha bort vinsterna helt.

Ett annat argument är att det förslag om vinstbegränsning som regeringen och Vänsterpartiet har presenterat med all sannolikhet kommer att röstas ner av riksdagsmajoriteten, menar hon. Därför vill Nätverket för gemensam välfärd se en riktig folkomröstning, med ett tydligt ja eller nej till vinster i välfärden.
– I valet till riksdagen, när folk ska välja vilket parti de vill rösta på, så är det ju många olika faktorer som leder till vilket parti man väljer. Så även om det är en stor majoritet av medborgarna i alla politiska läger som vill få bort vinsten i välfärden, så är det inte självklart att man röstar på just Vänsterpartiet, som är det parti som är tydligast emot vinsterna, säger Gunilla Andersson.
– Då menar vi att vinsten i välfärden är en så oerhört viktig fråga som har en sådan digniteten att den borde avgöras i en folkomröstning. För det är inte vilken fråga som helst. Det är en fråga som är avgörande för hur det här samhället i sina viktigaste delar ska utvecklas. Om man tänker sig att den här utvecklingen som har pågått de senaste åren får fortsätta, då är det väldigt tydligt att vi är på väg mot ett helt amerikaniserat samhälle. Att ta ställning till vinst i välfärden handlar om vilken samhällsmodell vi vill ha.

Hur går ni till väga konkret?
– Det finns redan ett upprop med en namninsamling för folkomröstningen. Vi drog igång det hela den 12 mars med en stödgala på ABF i Stockholm, som blev fullsatt med 400 personer. Det är inte bara vi i Gemensam välfärd utan många fler grupper som En annan vård är möjlig, Elevintresse före vinstintresse, Hemtjänstupproret och så vidare. Nu planerar vi flera manifestationer och aktioner under sommaren. Vi har precis tryckt upp flygblad som är redo att börja delas ut, berättar Gunilla Andersson.
– Samtidigt är vi överens om att allt inte var bra inom välfärdssektorn tidigare heller, så vi vill inte att det ska låta som att vi vill vrida klockan tillbaka till exakt så som det var förr. Det var redan då många inom välfärdsjobben som upplevde att de hade dåliga arbetsvillkor, och det var många medborgare som tyckte att det var fyrkantigt och storskaligt och att det behövdes en förändring. Det är vi medvetna om. Vårt budskap från början har ju hela tiden varit: Nej till privatiseringar och avregleringar, låt oss istället vitalisera och demokratisera välfärden.

Per Leander

Namninsamlingen hittar du på mittskifte.org

Dela