Fängslande enmansshow om Stig Wennerström

I dessa tider när kalla kriget på många sätt har återuppstått och spionmani genomsyrar samhället igen, känns pjäsen Jag var mer neutral än Sverige på många sätt aktuell. Det är en fängslande enmanshow om spionen Stig Wennerström i skådespelaren Anders Ahlbom Rosendahls tappning.
Wennerström, som var svensk flygattaché i såväl Washington som Moskva, åkte fast 1963 när han spionerade för Sovjets räkning.
Pjäsen spelas i monologform och är en fri tolkning av Wennerströms liv, men bygger på ett gediget faktamaterial, som rättegångsprotokollen med hans eget försvar av sitt agerande. Denne överklassofficer från Danderyd hade inga ideologiska motiv att stödja kommunisterna. Han hävdar själv att hans motiv var att stoppa tredje världs­kriget genom att hjälpa den svagaste sidan i kalla kriget, så att maktbalansen inte skulle bli skev. En stor del av hans arbete gick ut på att avslöja Sveriges hemliga samarbete med Nato, så att ryssarna skulle få insikt om det, men han ska också vid tillfälle ha lugnat Moskva när de befarade att väst förberedde en attack mot Sovjet.

Stig Wennerström vägrade att se sig själv som en landsförrädare. Men när han avslöjades var det efter att hans hushållerska börjat misstänka honom, och då såg han henne som en förrädare mot hans familj.
Pjäsen visas på Långholmen – det gamla fängelset i Stockholm där Wennerström själv satt inspärrad i 11 år, men som idag utöver att ha en liten teater också fungerar som hotell, värdshus och museum. Det är inga billiga biljetter, men i priset ingår även en guidad visning av Långholmens fängelse, samt en tvårätters måltid i restaurangen. Nu tar föreställningen snart en paus inför sommaren, men återupptas till hösten igen.

Per Leander

 

TEATER

Jag var mer neutral än Sverige
Regi: Klaus Fischer
Med: Anders Ahlbom Rosendahl
Långholmens teater

Dela