Vill ni se nyliberalism i praktiken, se på Nya Karolinska Sjukhuset

Nya Karolinska. Foto: I99pema / Wikimedia cc-by-sa

Ledaren # 7 2018

► Myten om fri marknad punkterad

► NKS visar högerns Sverige

► Men stora debatten uteblir

 

I SVT-programmet ”Idévärlden” den 11 februari satt en marknadsomhuldande nationalekonom och berättade entusiastiskt om hur ekonomisk ojämlikhet som bygger på rättvis konkurrens är önskvärt i ett samhälle. Mer svävande blev han på frågan om när detta samhälle egentligen skall ha funnits eller hur det skall uppstå. Och det är väl okej, om än lite intellektuellt slappt. Programmet heter ju ”Idévärlden” och inte ”Den här världen”.
Också i Den här världen gillar högern att spela den allmänna nyttans förkämpar. Anders Borg ville gärna framställa sin finansministerpost som vore han en konsult som tagits in för att smörja marknadens och valfrihetens kugghjul. När högern väl sitter vid makten börjar det lysa igenom vem som egentligen var uppdragsgivare.
Nyliberalism handlar till syvende och sist inte om att skapa perfekt konkurrens, vad än ideologerna påstår, utan om att öppna upp nya marknader för exploatering. Och detta görs alltid så fort högern kommer till makten – och inte alltid med metoder som tål dagens ljus. Just därför var Reinfeldterans Nya moderater förmodligen dömda att falla förr eller senare, helt enkelt därför att allmänheten förr eller senare blir medveten vilken verklighet som döljer sig bakom begrepp som ”Private Public Partnership” (betala privata utförare för mycket) och ”avregleringar” (sälja gemensam egendom för billigt). ”Ordning och reda” får man se sig om efter i en fantasivärld.

Bygget av flaggskeppet Nya Karolinska Solna utgör ett tydligare exempel än någon skulle önska. Det är inte bara vansinniga upphandlingar som omgärdat sjukhuset. Förutom det svindyra byggkontraktet, hundratals miljoner som försvunnit i konsultarvoden (varav Dagens Nyheter avslöjade att 57 miljoner helt tycks sakna täckning) och tveksamma eller direkt olagliga upphandlingsförfaranden, larmar personal nu om lokaler som är så undermåliga att försäljningen av Gamla Karolinska måste stoppas. Usel luft, odörer som inte går att bli av med, automatisk ljusreglering som inte fungerar, arbetsrum utan fönster, avdelningar som inte är patientanpassade eller inte har utrymme nog att fylla sina funktioner, IT-system som havererar. Listan på själva byggnadens brister är lika lång och alarmerande som skandalerna kring dess tillkomst. Över 60 miljarder svenska kronor har alltså spenderats på ett sjukhus som har så allvarliga brister att det räknas i människoliv.

Så när myten om högerns statsmannamässighet punkteras skandal för skandal tillgriper man världshistoriens äldsta trick: skräm upp folk med propaganda om samhällets urartning. Man sätter upp affischer i tunnelbanan om att det är kaos i skolan och för lite poliser på gatan och man talar absolut inte om vilken roll havererad skolpolitik och social utslagning spelar – och av någon obegriplig anledning tycks högern faktiskt lyckas med att flytta fokus. Blickarna vänds mot Nacka där skolbarn blir rånade på mobil och fickpengar medan korruptionen och miljardstölderna som omger världens kanske dyraste sjukhusbygge fortgår, inte utan rubriker, men utan att skandalen får de proportioner den borde få. Få talar om ”systemkollaps” när de offentliga upphandlingssystemen faktiskt kollapsar.

När en aggressiv man greps i på resecentrum i Uppsala med flera miljoner i kontanter på sig rubricerades det omgående som en ”tiggare” och debatten blev därefter. När det sedan visade sig att mannen, av oklar anledning, tiggde pengar till biljett och alltså inte var en tiggare i den allmänt vedertagna bemärkelsen så blev förstås rättelsen betydligt mindre viral än den ursprungliga ”nyheten”. När Sveriges hamnar i onsdags dömdes till att betala (ett symboliskt) skadestånd till Hamnarbetarförbundet för att ha brutit mot medbestämmandelagen faller det däremot under lokalnyheter och höjer få ögonbryn. Svenskt näringsliv kan med topp-sossars goda minne fortsätta trumma ut propaganda för inskränkt strejkrätt. Det är nästan så man tror att Sveriges medielandskap är lite högervridet.

Dela