Nytt nätverk bildas till försvar för strejkrätten

Lars Henriksson startar nytt nätverk för strejkrätten. Foto: Göteborgs Hamn. Infälld: Jonatan Johansson

 

Till följd av regeringens planer på att införa inskränkningar i konflikträtten bildas nu nätverket Försvara strejkrätten! En av initiativtagarna är metallarbetaren Lars Henriksson på

Lars Henriksson

Volvofabriken i Göteborg.
– Det är lite löst än så länge, men vi började diskutera bland fackligt aktiva i Göteborg om att starta något slags nätverk för opinionsbildning mot förslagen på inskränkningar i strejkrätten. Upplägget är att det ska vara en partipolitiskt obunden organisation som kan samla alla fackliga krafter som nu börjar säga ifrån och se till att gå från uttalanden till handling, berättar han.

Det här är den enskilt viktigaste politiska frågan i Sverige just nu, menar Lars Henriksson. Upprinnelsen är konflikten i Göteborgs hamn mellan arbetsgivaren APMT och Hamnarbetarförbundet, men de förslag på strejkförbud som den rödgröna regeringen nu håller på att ta fram kan få mycket stora konsekvenser för alla arbetande i Sverige och deras fackliga organisationer, varnar han.
– Jag tror dock att detta är en fråga som faktiskt går att vinna. De flesta fackförbundsledningar i såväl TCO som LO har fattat allvaret och har gått ut kraftfullt med att säga nej till detta. Det här är ju en sådan facklig kärnfråga och jag tror inte att socialdemokraterna vill vara i luven på den fackliga ledningen när det är valår, säger Lars Henriksson och fortsätter:
– Å andra sidan finns det risk att den fackliga ledningen sitter stilla i båten när man närmar sig valet. Så därför måste vi få igång det tempo som krävs för att sätta press på dem.

Hur går ni vidare?
– Vi börjar med att göra ett flygblad som vi ska sprida på alla arbetsplatser vi klarar av att täcka, och snart hoppas vi kunna hålla ett större offentligt möte och få igång en ordentlig debatt om det här under våren.

Per Leander

Dela