”Det var folk som grät när vi fick reda på det här”

Foto: Alicia Fagerving cc by sa

► Göteborgs kexfabrik kan flyttas till låglönelandet Lettland

► Anledningen är inte ekonomisk kris utan utökad produktion

► Facken ger sig in i förhandlingar om vad som bör göras

 

Göteborgs kex, som numera ägs av den norska livsmedelskoncernen Orkla, överväger att stänga sin fabrik i Kungälv utanför Göteborg och istället flytta den till Lettland, där Orkla också har kakproduktion. Om planerna blir verklighet riskerar 350 arbetare på fabriken att förlora jobbet. Beskedet kom som en chock för de anställda.
– Det var folk som grät när vi fick reda på det här, och folk som gick hem av uppgivenhet. Men vi kom ändå hit dagen efter igen och körde på, man har

Henrik Stenberg

jobbat vidare och gjort sitt. Men stämningen är ju väldigt tryckt, säger Henrik Stenberg, som sitter i styrelsen för Livsklubben på Kexfabriken.
– Företaget har gjort en kalkyl på vad det kostar att bygga en ny fabrik i Lettland, jämfört med vad det kostar att bygga i Sverige. Och då kan man ju räkna ut var de tänker lägga den fabriken egentligen, då hamnar den ju givetvis i Lettland där lönekostnaderna är mycket lägre. De har ju redan en fabrik i Riga, även om den också är undermålig, säger han.

En förevändning till flytten är nämligen att fabriken i Kungälv är gammal och behöver moderniseras. Det anrika företaget Göteborgs kex har ju 130 år på nacken, och fabriken har maskiner som har hängt med nästan lika länge.
– De behöver verkligen uppdatera maskinparken här. Vi har ju alldeles för gamla maskiner. Det är ungnar från 1930- och 40-talet, tror jag det är. De har inte hunnit med de investeringar som de måste göra. Det är samma med fabriken i Riga, den är nog ännu värre egentligen, berättar Henrik Stenberg.
– Så just den här fabriken kommer inte att finnas kvar i vilket fall som helst. Det var redan tal om att bygga en ny fabrik i Rollsbo, en annan plats här i Kungälvs kommun där det redan finns ett stort industriområde, vilket skulle ha inneburit att alla jobb blivit kvar här. Men nu har de alltså istället börjat titta på Riga.

Anledningen till nedläggningen är alltså inte ekonomisk kris för företaget, utan utveckling och expansion. Det går i nuläget väldigt bra för Orkla, som dominerar kex- och kakmarknaden i hela Norden och har 50 procent av marknaden i Sverige.
– Samtidigt som det här pågår ska vi öka vår produktion, så det är lite dubbla budskap. Det går väldigt bra nu på kexmarknaden. Det är inte så att det går dåligt för företaget så att de måste spara in pengar. Det är mera press på oss istället, de vill ha högre utfall på vår produktion, säger Henrik Stenberg.
Kexbakandet går alltså på högvarv.
– Samtidigt har det varit för lite folk har de sagt, så de har börjat anställa folk, och nu kommer det här, så det blir väldigt konstigt egentligen. Vi har dessutom tre bemanningsföretag inne också som det ser ut just nu, så vi kör ju på, berättar Henrik Stenberg.

De fyra facken som representerar de anställda på fabriken – Livs, Unionen, Ingenjörerna och Ledarna – ska nu ge sig in i förhandlingar med arbetsgivaren om vad som bör göras.
– Vi ska ta in löntagarkonsulter nu, som ska gå igenom kalkylerna, så vi kan hitta nånting vi kan ta på som argument för att få ha fabriken kvar i Sverige. Så det är det som fackförbunden ska försöka göra nu. Och det tar minst ett halvår i alla fall, om jag har förstått rätt. Det definitiva beslutet kommer fram till sommaren kan jag tänka mig, säger Henrik Stenberg.
– Produktionen kommer ju inte att läggas ner här i såna fall förrän flytten är helt färdig och den nya fabriken igång, så vi kan få fortsätta i fyra år till kanske.

Men sen är det oklart vart arbetarna ska ta vägen.
– De säger ju att vi ska ha kvar så många av jobben som det går, eller att folk ska få hjälp att få jobb efteråt. Grejen är att vi har en medelålder på 45–50 år här, och de flesta har jobba här hela sina liv. Det kanske inte blir så lätt att skaffa nytt jobb sen, säger Henrik Stenberg.
– Jag har själv varit här i tio år, och under den tiden har det varit uppsägningar vid tre tillfällen. Så vi har haft kniven på strupen förut, men inte så här att de vill lägga ner hela fabriken. Vi har alltid jobbat framåt och kämpat, vi har varit på rätt väg med det vi har, och så kommer då det här beskedet.

Per Leander

Dela