De traditionella partierna backade i chilenska valet

till höger Sebastián Piñera och lite mer till vänster står Alejandro Guiller.

►Ny valomgång väntar då varken högern eller sossarna fick majoritet

► Nya vänsterpartiet Frente Amplio (FA) landets tredje största parti

► Diktaturens cellgiftsbehandling sitter kvar i den chilenska kroppen

Chile gick till presidentval den 19 november. Såsom de vägledande väljarundersökningarna pekade på innan valet vann högerns miljardär Sebastian Piñera denna första valomgång, men inte med 45 procent som högern hoppades på utan endast med 36 procent. En kalldusch för Piñera som inte trodde att en andra valomgång skulle behövas.
På andra plats kom Alejandro Guillier med 22 procent som representerar den sittande socialdemokratiska regeringskoalitionen medan vänsterkandidaten Beatriz Sánchez från Frente Amplio (FA) kom på tredje plats med 20 procent av väljarna bakom sig. Väljarundersökningarna som chilenarna matades med angav hela tiden att FA endast skulle få stöd hos 8 procent av väljarkåren. Ett atomiskt misstag? Det är inte osannolikt att resultatet för Beatriz Sánchez skulle ha blivit högre om opinionsmätningarna inte varit så vilseledande. FA:s resultat är en historisk bragd med tanke på att formationen bara funnits i tio månader. FA fick 20 parlamentsledamöter och en senator och utgör nu landets tredje största politiska kraft.

Chile är ett land som fortfarande präglas av diktaturens spår. Den globala rättviserörelsens förgrundsgestalt Naomi Klein hävdar att nyliberalismens viktigaste framgång är att få folk att tro att det inte finns något alternativ till nyliberalismen. Den chilenska författaren Jorge Baradit uttrycker det så här: “Efter 17 år av cellgiftbehandling som Pinochet utsatte oss för gick nyliberalism in i chilenernas kropp. Den är inbäddad i själen”. En sådan behandling har naturligtvis gjort sitt.
Den avgående socialdemo­kratiska presidenten Michelle Bachelet lyfter fram sina ”djupa och stora reformer”: större tillgång till gratis utbildning, en relativt progressiv skattereform, rätten för homosexuella att gifta sig, rätten till abort (under tre särskilda omständigheter). Men Bachelet framstår idag som en förfallande stjärna som öppnat dörren för högern.

En stigande korruption bland politiker av olika kulörer har också bidragit till att öka den politiska apatin. Av omkring 14 miljoner berättigade röstade endast 47 procent. Det är ett spöke; alla som avstod från att rösta spelade en mycket viktig roll i detta val, det gagnade högern. Nu blir det en andra valomgång den 17 december. Med Guillier som motkandidat blir det en enkel match för högern eftersom många inom vänstern är minst sagt skeptiska till den socialdemokratiska högerpolitik som han företräder. Guillier har inget förflutet som vänstergestalt och ingen karisma. Vid den andra valomgången skulle miljardären Piñera kunna få rösterna från Antonio Kast, en ättling till tyska nazister och Pinochetbeundrare, och promenera till La Monedapalatset 2018.
Piñera fick hjälp att sälja sig hos medelklassen som en representant för en mittenhögerpolitik, till skillnad från ”grotthögern”. Med Piñera vid makten skulle högern kunna driva en ännu hårdare åtstramningspolitik och högervridna värderingar: “Vi kommer att försvara familjevärderingar och kristen humanism”, sa han på valnatten. Socialdemokratin lär ha svårt att övertyga vänstern i FA att ansluta sig till ett socialdemokratiskt projekt eftersom det saknas en gemensam nämnare. På valnatten sa Beatriz Sánchez: “Idag förändrar vi Chiles politiska karta…Vi kommer att bygga med stort hopp och övertygelse, för att de idéer vi idag lägger fram på bordet, sättet vi gör det på, stöddes i valurnorna”. Man behöver inte vara expert i statsvetenskap för att förutse en ökad social turbulens om Piñera blir Chiles nästa president.

Hur kommer FA att agera inför andra valomgången? Det går inte att utesluta att en del av alla som röstade på FA ser sig tvungna att rösta på Guillier i december. Gabriel Boric, en av ledarna för FA, har tidigare avfärdat en allians med Guillier då man inte vill gå in i ”den tomma logiken alla mot högern”. FA:s höga resultat och stöd för en radikalare vänsterpolitik är i det närmaste ett sammanbrott för de traditionella partierna. En explosiv framväxt för vänsterns mångfald och ett slut för den socialdemokratiska koalitionens dominans inom vänstern.
Med största sannolikhet kommer FA inte att uppmana till en röst på Guillier i andra valomgången om inte en politisk överenskommelse nås som innebär att viktiga delar av FA:s program tas med i en gemensam plattform. En bred uppfattning inom FA säger: ”Vi är ett politiskt projekt, inte en valallians”. Den spanska tidningen El País sammanfattar det som inträffat: ”Under alla omständigheter blir Frente Amplio en viktig referenspunkt i den chilenska politiken efter denna omröstning”.

Alex Fuentes

Dela