Löfven skrämmer Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs vd, Carola Lemne. Foto: Svenskt Näringsliv

Den 20 augusti publicerade Svenskt Näringsliv en bisarr artikel med rubriken Skrämmande besked från regeringen. I artikeln intervjuas Svenskt Näringslivs vd, Carola Lemne, som är djupt upprörd över beskedet att regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, tänker gå vidare med ett förslag om vinstförbud i välfärden. Det är ett ingrepp i äganderätten och ett tecken på bristande ledarskap från regeringens sida, tycker Lemne.
Att regeringen överhuvudtaget kan tänka sig att hindra företag att gå med vinst, anser hon är ”skrämmande och för tankarna tillbaka till 1970-talet”. Hon menar att detta att lagreglera hur mycket vinst ett privat företag får göra är ”ett kraftfullt ingrepp i äganderätten och den fria företagsamheten”. Enligt Lemne visar överenskommelsen att ”vi har en svag regering som brister i ledarskap” och att det blir ”alltmer uppenbart att Stefan Löfven och Magdalena Andersson sitter i knät på Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson”.

Även om det ter sig en smula lustigt att Svenskt Näringslivs vd blir så upprörd och förnärmad av överenskommelsen, så är det ju också ganska förståeligt. Här har Socialdemokraterna suttit i knäet på Svenskt Näringsliv i så många år, och så plötsligt kommer Vänsterpartiet och försöker locka över dem med ett vinstförbud i välfärden, och möjligtvis löften om ett varmare och medmänskligare knä. Just när välfärden gick på realisation som bäst och allt var frid och fröjd.
Det är inte alltid lätt att vara vd och vinstdriven.

Emma Lundström

Dela