Stöddemonstration för hamnarbetarna

Hamn4ans Erik Helgesson var en av talarna på manifestationen på Drottningtorget. Foto: Sero Ghazarian

Torsdagen 29 juni kallade ”Stödföreningen för hamnarbetarna” till en manifestation på Drottningtorget i Göteborg.
Vi var uppskattningsvis ett tusental som samlats i solen utanför Centralstationen för att höra sanningen till skillnad från den hetspropaganda som sprutar ur tidningarnas ledarsidor.
Mötet var välarrangerat och bestod av fyra föredömligt korta och rappa ronder. APM Terminals översittarmetoder och arrogans redovisades och frågan som ställdes på sin spets var: Har man på en arbetsplats i Sverige inte rätt att välja sina fackliga företrädare år 2017?

Vad är det för demokrati? Den kallas skendemokrati.
Vad som däremot väckte folkets jubel denna soliga eftermiddag var alla de sympatiyttringar från hamnar i Europa, Nordamerika och Australien som förmedlats av International Dockers Council .
I demonstrationen fanns också en stor banderoll till stöd för de som ockuperar BB i Sollefteå. Alltså riktad mot sociala nedskärningar. Här har hamnarbetarna en viktig poäng.
Det är när många positiva krafter synkroniseras som mönstret blir tydligt och en annan värld blir möjlig. Då kommer Maersk att hamna på tippen. Risken är stor att vapenlobbyisten Göran Persson, bankskojaren Thomas Östros och Michelingumman Ulrika Messing åker med.
Det blir inte lätt för socialdemokratin att bedriva valkampanj nästa år när deras ledare ständigt hamnar på fel sida?

Ian Abrams

Dela