Hungerupproret hundra år

Johanna Ringarp och Håkan Blomqvist på stadsvandringen

”Vi vill ha bröd, vi vill ha potatis! Vi vill ha bröd, vi vill ha potatis!” När Vänsterns blåsorkester tutade igång minnesmötet på Nytorget i Stockholm med ledmotiv från 1970-talets Tältprojekt sjöng faktiskt många med. Ett par hundra hade samlats för att högtidlighålla att kvinnoupproret på Södermalm 1917 fyllde hundra. Den gången letade kvinnor igenom butiker och förråd efter potatis till hungrande familjer i den fattiga arbetarstadsdelen. Det var världskrig och revolution borta i Ryssland. I Sverige svepte hungerprotesterna över landet tillsammans med soldatmyterier och strejker. Skulle det bli revolution även här? Den 5 maj drabbade polis samman med tusentals söderbor kring Nytorget. Samma dag utspelade sig bröduppror i Göteborg, dagen innan i Norrköping.

TeaterSjutton i ett Reenactment av hungerkravallerna

Om det talade historikern Håkan Blomqvist från scenen på Nytorget med efterföljande stadsvandringar i kvarteren tillsammans med TeaterSjutton. Johanna Ringarp från Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola hade då, som medarrangör, välkomnat och Veronica Palm från samma institut jämfört kvinnors kamp för mat åt sina barn 1917 med engagemang för flyktingbarn idag.

Margareta Scherman, rektor vid intilliggande Katarina Södra skola, berättade om hur skolan placerat 1917 på schemat med lektioner som invaderats av 1917 års kvinnor på potatisjakt, hamstrande handlare och förföljande poliser – med efterföljande diskussioner bland eleverna.
Karin Lampa från ”Demokratipiloternas” kafe Dynamo på Södermannagatan, just där drabbningarna stod 1917, deklamerade Stig Dagerman och Carmen Blanco Valer från Feministiskt initiativ brandtalade om både potatisens och de upproriska kvinnornas upprättelse. Dror Feiler inramade det hela med saxofontoner innan skarorna drog iväg för att inspektera de numera chica  och krogtäta kvarteren där hungeruppror och klassorättvisor för inte länge sedan präglade livet.

Text och foto: Jonatan Johansson

Dela