Rysk avhoppad kommunist mördad i Kiev

Denis Voronenkov

 

Uppdaterat: Mördaren har identifierats som den ukrainske medborgaren Pavel Parsjov.

Den avhoppade ryske politikern Denis Voronenkov mördades i centrala Kiev på torsdagen. Den 45-årige Voronenkov satt invald i det ryska parlamentet som representant för Kommunistpartiet, men flydde från Ryssland i höstas efter anklagelser om ekonomisk brottslighet. Han tog sig till Ukraina där han avsvor sig sitt ryska medborgarskap och istället fick ett ukrainskt pass. Voronenkov höll också flera presskonferenser där han fördömde den ryske presidenten Vladimir Putin, trots att han tidigare hade stött Putins politik, inklusive röstat ja till annekteringen av Krim 2014.

När Denis Voronenkov mördades på gatan utanför Premier Palace Hotel i Kiev, var han precis på väg att träffa en annan rysk dissidentpolitiker, Vänsterfrontens Ilja Ponomarjov.
”Jag saknar ord”, skriver Ponomarjov på facebook: ”Teorin är klar. Voronenkov var ingen skurk, utan en informatör som utgjorde ett dödligt hot för de ryska myndigheterna.”

Även Ukrainas president Petro Porosjenko menar att mordet har utförts på order av Kreml, trots att det ännu inte finns några bevis och Moskva förnekar anklagelserna. Ytterligare teorier säger att ryska maffian kan ligga bakom mordet, ifall det stämmer att Denis Voronenkov var inblandad i ekonomisk brottslighet i hemlandet. Eller att det var ukrainska högerextremister som mördade honom.
Voronenkovs livvakt skadades också vid attacken, men lyckades i sin tur skjuta ihjäl den misstänkte gärningsmannen som senare identifierades som den ukrainske medborgaren Pavel Parsjov, medlem i det ukrainska nationalgardet.

Per Leander

Dela