Legosoldater attackerar urfolksresning i USA

dakota_f_Joe_Brusky_ccbync

Det händer något ovanligt i USA just nu. Någonting som inte har hänt på över 100 år. Kanske aldrig. Urfolksnationerna går samman och reser sig. Det handlar om tusentals människor. Och de får stöd. Demonstranter vallfärdar till North Dakota för att med sina kroppar värna Siouxfolkets rättigheter och heliga marker. Det gäller en oljeledning och det gäller mark, vatten och liv.

Det borde rapporteras så mycket mer om det som sker i North Dakota. Men det är relativt tyst. Åtminstone i de svenska nyheterna. Där sägs det just nu ingenting om att beväpnade legosoldater använder hundar och pepparspray mot fredliga demonstranter som ockuperar marken där en massiv oljeledning är planerad. Hundar mot urfolk. 2016. Hundar som hetsas mot människor som försöker försvara miljön, dricksvattnet och urfolkets försörjningsmöjligheter.
Dakota Access Pipeline, ibland även kallad Bakken Pipeline, heter den oljeledning som orsakat protesterna. Det är en över 170 mil lång och miljömässigt katastrofal ledning som ska gå genom fyra stater; North Dakota, South Dakota, Iowa och Illinois. I North Dakota planeras den gå igenom Siouxfolkets marker. Urfolket i området, The Standing Rock Sioux Tribe, blev aldrig tillfrågade när beslutet skulle fattas. Trots att ledningen riskerar att förstöra deras dricksvatten och platser laddade med både historisk, kulturell och religiös betydelse.
Projektets planer i området godkändes den 25 juli. Siouxfolket stämde de ansvariga federala myndigheterna och den 10 augusti red demonstranter in på byggområdet och stoppade arbetet. Detta ledde till 18 gripanden och till att platsen nu vaktas av polis och av de beväpnade legosoldater som den 3 september attackerade demonstranterna med hundar. I nuläget inväntas ett beslut från en federal domare som kan komma omkring den 9 september. Domaren ska avgöra om urfolkens rättigheter förbisetts och om projektet ska stoppas, temporärt. Samtidigt kör maskinerna sönder begravningsplatser.

Den före detta presidentkandidaten Bernie Sanders har varit tydligt med att han är helt emot oljeledningen, precis som 30 miljöorganisationer och de över 3 000 människor som nu befinner sig i Cannon Ball, North Dakota, för att försöka hindra projektet. Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton har däremot inte yttrat sig i frågan. Hon är känd för att vara positivt inställd till liknande exploateringar och oljefyndigheten är på över 800 miljarder liter olja. För en politiker som Hillary Clinton, som sätter pengarna i första rummet, kan det vara svårt att se bortom de många dollartecknen.
Ledningen ska transportera olja från Bakkenoljefälten i North Dakota till raffinaderier i närheten av Chicago. Den är redan till hälften färdigställd och ska göra det lättare att transportera oljan söderut i landet. Tanken är att olja ska börja levereras i januari 2017.
Precis som Dakota Access LLC – företaget som bygger ledningen – argumenterar så kommer projektet att ge tusentals jobb och intäkter, för en tid. Företaget kallar det för att ”gynna regionen”. Men det ändrar inte det faktum att det är en smutsig verksamhet som inte alls går hand i hand med de klimatmål som måste uppnås om det ska finnas någon fortsatt existens på planeten.

De läger som har byggts upp sedan tidigt i våras, ligger precis där Cannonballfloden ansluter till Missouri i North Dakota. Över 90 urfolksnationer finns representerade i lägren och deras hissade flaggor vittnar om en ny tid. Det är första gången alla sju Siouxgrupper har gått samman sedan Little Bighorn. Utan vapen. Nyligen anslöt sig även en delegation från Crownationen i Montana. Den hade med sig ved och buffelkött – en symbolisk viktig vara.
Crow och Lakota, som tillhör Siouxfolket, har varit fiender i över hundra år. Kampen för mark och vatten överbygger de historiska motsättningar och enligt brittiska Guardian talas det i lägren mycket om en profetia som urfolksledaren Black Elk uttalade på 1890-talet. Han sade att USA:s urfolksnationer kommer att gå samman för att rädda jorden om sju generationer. En annan profetia som nämns är den om Zuzecaormen, en svart orm som ska hota världen.
För många av demonstranterna, eller beskyddarna som de själva kallar sig, är oljeledningen denna orm. Själva är de den sjunde generationen. Många av beskyddarna planerar att stanna så länge det behövs. De vet att det är möjligt att sätta stopp för oljeledningar. Den omtalade ledningen Keystone XL stoppades i november förra året. I juni i år stoppade urfolksgrupper ledningen Northern Gateway i Kanada.

Det första lägret i
North Dakota, Sacred Stone, restes den 1 april i år. Marken är Ladonna Allards. Hon är Dakota sioux och hennes son är begravd på toppen av en kulle som ingår i exploateringsplanerna. Hon säger till Guardian att hon inte kommer att tillåta att de bygger en ledning över hans grav.
Biologistudenten Richard Leading Fighter Jr, från Rosebudfolket berättar för den brittiska tidningen att han deltar i ockupationen så mycket han kan: “Vi gör något som våra barnbarn kommer att få höra berättas om.” Han tror att beskyddarna kommer att lyckas, om världen är med dem.
Demonstranterna kräver att pengarna som nu försvinner in i oljeledningen – som sammanlagt beräknas kosta 3,8 miljarder – istället ska gå till satsningar på hållbar energi. Men att skydda markerna handlar för många urfolk i USA inte endast om att skydda miljön och det livsviktiga vattnet, det är också en oerhört symboliskt laddad handling: tillräckligt mycket mark har stulits från urfolken, det som är kvar får inte förstöras av farlig exploatering.

Det legosoldaterna attackerade den 3 september var en fredlig manifestation. Demonstranterna ropade ”Vatten är liv!”, precis som det står i texten till en insamling för att Siouxfolket ska ha råd till försvar i rätten: ”Vi är inte förbrukningsvaror. Vi har rätt att leva. Vi ber att ni står med oss när vi skyddar våra heliga marker. Vatten är liv, mni wiconi.”
Representanter från lägren har meddelat att de fortsätter kampen obeväpnade och utan våld. Allt de kräver är rättvisa. Vad de försvarar är heliga platser, vattnen och liv, inte bara i området kring Cannonballflodens mynning utan i stora delar av USA. Spill från oljeledningen kan leda till att tusentals mil av bördig jordbruksmark, skogar, vattendrag och floder förstörs. USA har en historia av oljekatastrofer och ledningsprojektet kan, i värsta fall, orsaka förorenat vatten från Texas till North Dakota.
Lägren i North Dakota är mer än en protest. Det är en folkresning som utmanar den rådande ordningen på många plan.

Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

”Ny forskning kring gruvmotstånd: ”Platsen har oerhört stor betydelse”

Lyssna till folket och inte till Bergsstaten

Ojnare ger kraft åt samisk mobilisering

Ojnareskogen är en gräsrotsseger

Ojnareskogen är förhoppningsvis bara början

Ojnareskogen – skyddas eller skövlas?

Gállok Protest Art på Cyklopen

Landgrabbing pågår i Sverige

”Sven-Erik Bucht älskar gruvor”

Gruvbolaget gömde pengar i skatteparadis

Om tvångsförflyttningar och förgiftade sångsvanar

Gruvmotstånd på liv och död

Frackingmotståndet – inte Putins förtjänst

Inte bara för Ojnareskogen

De smarta telefonernas baksida

Miljöpartiet backar inte upp Ojnareaktivist

Ojnareskogen: ”Det är inte kört förrän hålet är grävt!”

Sametinget tar ställning i gruvfrågan

Suohpanterror vill avkolonisera Sápmi

Ojnareskogen inte glömd

Ojnareskogen i rätten igen

Kallakaktivister inför rätta

I väntan på upphörandet

En annorlunda Jokkmokks marknad

Sametinget om gruvboomen: “Vår själ finns i markerna”

Om gruvboomens smutsiga baksida

Maud Olofsson om gruvmotståndet: “Folk kan inte skilja på miljoner och miljarder”

Farligt att blunda för framtiden

Det nya året kan blomstra ur det gamlas grogrund

Lönnmordet på landsbygden

Länsstyrelsen sågar Kallakgruva

FN sätter stopp för gruva i Rönnbäck

“Vad väger en framtid?”

Henrik Blind om sommarens kamp: “Det är så mycket större än Kallak”

Socialistiskt Forum Umeå 2013: “Så länge tillväxt är ordet, är vi körda”

Kallak och tystnaden

Kallak: allt skarpare läge

Kallak: kampen om framtiden

Provbrytningen uppskjuten i Kallak

Blockad pågår i Kallak

Glädjebeskedet i Ojnareskogen – en milstolpe i miljökampen

En glimt av glädje från Ojnareskogen

Ödestimmar från Ojnareskogen

Klockan 08.45 ska jag vara i Ojnareskogen

Dags att skydda Jokkmokk

Ringarna på vattnet…

Att stjäla mineral från Afrika

Nu gäller det för Ojnareskogen

På vem lyssnar rätten? Folket eller bolaget?

Protestdag mot gruvboom och asylpolitik: ”Det är vi som är folket!”

Till sosseledningen: byt fokus nu!

Dem vi skyldiga äro

Ojnareaktivist inför rätta

Ojnare: på kort eller lång sikt?

När kakan är äten är den borta

Ojnarerörelsen fortsätter

Gruvmotståndets röster möttes i Stockholm: ”Slaget ska inte gå förlorat”

Vad sker i Cajamarca?

Bädda inte för miljökatastrofer

Gruvboomen: Fritt fram för utarmning!

HD ger andrum för Ojnareskogen

Budkavlen från Ojnareskogen till Kebnekaise: ”Tillsammans är vi starka”

Möte om Ojnareskogen i Visby: ”Misshandlad natur slår tillbaka”

Efter Högsta Domstolens beslut: Oklart läge för Ojnareskogen

Grundvattnets liv och Högsta Domstolens ord

Stor uppslutning i Ojnareskogen: Avverkningen stoppad

Ojnareskogen: Nu står striden

Ojnaremanifestation i Stockholm: ”Folk måste förstå vad det är man låter ske”

Folkuppror i Ojnareskogen: ”Det här är en rättsskandal”

”Titan ska inte brytas i Pondoland”

Ojnareskogen: Situationen är akut

”Vi är inte immuna mot korruption”

Hoppets försvarare ger inte upp

Hotade Ojnareskogen: en global angelägenhet

Gotland: Tältprotest mot kalkbrytning

Dela