"Kampen fortsätter för ett annat USA"

Bernie Sanders

Budskapet från gräsrotsrörelsen för Bernie Sanders var tydligt efter tisdagens avgörande primärval i Kalifornien och flera andra amerikanska delstater: Det är inte över. Inte på långa vägar. Den mest frekventa meningen bland Bernie Sanders-anhängarna i sociala medier var under onsdagen: ”Hur fortsätter vi kampen?”
Redan på måndagskvällen basunerade de amerikanska etablissemangsmedierna ut att Hillary Clinton knipit Demokraternas nominering till det amerikanska presidentvalet, trots att tisdagens berörda väljare bara låg i startgroparna och inte hade fått säga sitt. Det var självfallet en uttänkt taktik för att påverka tveksamma väljare att se Sanderskampanjen som körd och falla tillbaka på Clinton. Innan några röster ännu hade räknats upprepades samma budskap under tisdagskvällen: att Clinton vunnit nomineringen och att detta på något vis skulle vara historiskt för att hon är kvinna.
Det är fel på två plan. För det första så kan inte Hillary Clinton, rent tekniskt vinna nomineringen förrän under Demokraternas konvent i Philadelphia i juli, oavsett om hon har rätt antal delegater eller inte. Inte så länge Bernie Sanders väljer att fortsätta sin kampanj.
För det andra så har många unga amerikanska feminister gång på gång under det här ovanliga primärvalet upprepat att det inte är historiskt i sig med en kvinnlig president. Margaret Thatcher var också kvinna. För dessa feminister hade det bara varit historiskt om det hade rört sig om en kvinna som inte kommer ur det politiska etablissemanget och som inte har låtit sin primärvalskampanj finansieras av starka ekonomiska intressen genom att ta emot miljoner dollar från så kallade super-pacs.

Sex primärval ägde rum under tisdagen. Hillary Clinton vann New Jersey, New Mexico och South Dakota. Bernie Sanders tog hem Montana och North Dakota. Med sina segrar i ryggen har Hillary Clinton återigen uppmanat Bernie Sanders att kliva av så att hon kan få ta upp striden mot Donald Trump.
Men det som varken hon eller hennes kampanj verkar ha förstått – förutom detta att Bernie Sanders har större chans att besegra Trump – är att Sanderskampanjen handlar om så mycket mer än presidentvalet. Den handlar om byggandet av en gräsrotsrörelse med sikte på att förändra det politiska landskapet i USA i grunden.
Kampanjen har också lyft upp till ytan en ung generation som kräver ett annat USA och som är beredd att kämpa för det. Över 80 procent av de unga registrerade väljarna har röstat på Bernie Sanders. För deras skull kommer han att fortsätta att kämpa för varje delegat och varje röst, både i det sista primärvalet kommande tisdag i Washington, D.C., och under konventet i juli. ”Jag är enormt optimistisk när det gäller vårt lands framtid när så många unga människor har gått med i kampen”, sade han under sitt tal på tisdagskvällen inför jublande åhörare i Santa Monica, Kalifornien.
De tiotusentals människor som har vallfärdat till Bernie Sanders möten i delstaten de senaste veckorna gör det svårt att tro på valresultatet som visar att han bara fick 43 procent mot Clintons 56 i Kalifornien. Det rör sig förvisso om ett så kallat semislutet primärval vilket försvårar situationen för Sanders som har fått sina bästa siffror i öppna primärval där oberoende väljare haft möjlighet att rösta.

I talet på primärvalskvällen sade Bernie Sanders också att han kommer att fortsätta kämpa för politisk revolution hela vägen till Demokraternas nomineringskonvent i juli. Han påpekade att hans kampanj aldrig kommer att tillåta Donald Trump att bli president i USA. Samtidigt underströk han att målet är så mycket större än så, det är att förändra landet. Att få ett slut på den ekonomiska ojämlikheten och på det korrupta finansieringssystemet för politiska kampanjer. Att reformera straffrättssystemet, bryta upp bankerna, införa skattefinansierad sjukvård för alla, reformera det trasiga immigrationssystemet och få miljardärerna och storföretagen att betala sin del av skatterna:
”Vad det handlar om är miljoner människor från kust till kust som vet att vi kan vara en mycket, mycket bättre nation. Vår kamp handlar om att förändra det här landet och att förstå att vi sitter i samma båt, att allt det vi tror på är detsamma som majoriteten av det amerikanska folket tror på, och förstå att kampen fortsätter.”

Så även om tisdagens primärval i Kalifornien gav Hillary Clinton de delegater hon behöver för att nomineras till Demokraternas presidentkandidat under konventet i juli så betyder det alltså inte att Bernie Sanders kommer att ge upp. Det har aldrig varit planen. De oberoende registrerade väljarna i USA är i dagsläget 42 procent. Det är för dem och för de verkligt progressiva krafterna inom Demokraterna som Bernie Sanders fortsätter att tala sig hes om ekonomisk och social jämlikhet, om en politik opåverkad av de stora vinstintressena, och om en mer demokratisk valprocess med enbart öppna primärval där väljare inte stängs ute och det är lätt för alla att bruka sin rösträtt.
Som tidningen Rolling Stone skriver kunde Bernie Sanders ha gett upp för flera månader sedan. Men varför skulle han det? Han vill ha så mycket uppmärksamhet för sina politiska förslag som möjligt och tvinga Demokraterna att förhålla sig till dem. Ska amerikanerna ha skattebetald sjukvård, gratis högre utbildning, minst 15 dollar i minimilön och betald föräldraledighet? Då är Sanders det enda alternativet. Många amerikaner är medvetna om det.
Rolling Stone skriver också att det är många faktorer som pekar på att det fortfarande kan gå åt skogen. Bland annat tar tidningen upp det faktum att hon är under utredning och kan komma att åtalas för sin privata e-mailserver och lögnerna kring den, lögner som till och med många Clintontrogna mediepersoner haft svårt att svälja.

Både Hillary Clinton och Barack Obama har i tal de senaste dagarna motsatt sig Donald Trumps bild av ett land i förfall. De målar upp USA som en kraftfull spelare på den internationella spelplanen, ett starkt land. Bernie Sanders talar istället om den verklighet som Donald Trump till stor del bygger sitt stöd på: det faktum att inkomstskillnaderna är enorma och en stor del av befolkningen lever i fattigdom.
Hillary Clinton försöker vinna över Trumpväljare genom högerretorik och värdekonservatism. Det går också allt sämre för henne i förhållande till Trump i opinionsundersökningarna.
De kommande dagarna kommer Bernie Sanders att bestämma sig för hur kampanjen ska fortsätta. Det finns de som tror att han kommer att ansluta sig till Jill Stein och Green Party men de flesta hoppas fortfarande på ett ifrågasatt konvent och en fortsatt politisk revolution byggd av miljoner gräsrötter. Som en Sandersaktivist skrev på Facebook i fredags: “Bernies rörelse är större än hans kampanj. Demokrati är mer än att rösta i valen.”
De socialistiska krafterna kommer att samlas i Philadelphia i juli. Striden om vilken väg USA skall ta står egentligen inte i presidentvalet i höst utan under Demokraternas konvent. Frågan är hur partiets etablissemang kommer att hantera det.

Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Bernie Sanders: ”I’m in it to win it”

New York: ”Den här rörelsen går bortom Bernie”

Tusentals sittstrejkar för ett annat USA

First we take Wisconsin…

Räkna inte ut Bernie Sanders

Vad som än händer nu så är det rörelsen som räknas

Sanders seger i Michigan kan spegla resten av valet

Folket eller eliten – spänningen stiger i det amerikanska primärvalet

Jordskredsseger för Bernie Sanders

Så mycket mer än en våt dröm för “skäggradikaler”

Ödestimma för Sanders i Iowa

Avfärda inte Bernie Sanders

Det växer ett träd i Columbus

Rörelsen som överraskar USA

Socialismen vinner mark i USA

Sverige måste vara bättre än så här

En demokratisk debatt värd namnet

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Den amerikanska drömmen är inte till salu

Dela