Unionen varslar om strejk – ”Kampviljan är god”

Unionen. Foto: Raphael Saulus cc-by-sa

Unionen. Foto: Raphael Saulus cc-by-sa

Det stora tjänstemannafackförbundet Unionen varslar tillsammans med Sveriges Ingenjörer om strejk efter att förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Almega har strandat. Om parterna inte kommer överens före den 18 april kommer 10 000 medlemmar inom IT- och telekombranschen att tas ut i strejk. Bland företagen som strejkvarslas finns Telia Sonera, Comhem, Sveriges Television, Tieto och WSP, samt Securitas och Eltel Networks.
Kravet som Unionen har, och som Almega inte vill gå med på, gäller årliga avsättningar till flex­pension, det vill säga extra pensions­avsättningar som möjliggör för anställda att exempelvis gå ner i tid mot slutet av arbetslivet.

Enligt Unionens förbundsordförande Martin Linder är kampviljan god bland medlemmarna.

Unionens förbundsordförande Martin Linder. Fotto Camilla Svensk

Unionens förbundsordförande Martin Linder. Foto: Camilla Svensk

– Vi har länge fört en dialog med medlemmarna och jobbat med att förbereda inför det strejkvarsel som vi har lagt i dag. Vi har ett tydligt budskap från medlemmarna inom Almega att de helt enkelt inte kan acceptera att de, utifrån det faktum att de råkar jobba på ett företag tillhörande Almega, ska ha sämre villkor än alla andra på den privata arbetsmarknaden, säger han till förbundets tidning Kollega.
– Från Unionens sida hade vi så klart gärna sett att vi hade kunnat lösa den här frågan i förhandlingar med Almega och det har vi också försökt med alla till buds stående medel under lång tid. Men nu har inte det varit möjligt, vi har inte kommit längre den vägen, och då gör vi det som vi har sagt att vi ska göra och varslar om strejk, säger Martin Linder.

Almega å sin sida beskriver i ett pressmeddelande Unionens strejkvarsel som oansvarigt.
– Det är en väldigt märklig strejk som facken nu varslar om. Den bryter helt och hållet mot den tradition vi hittills haft i Sverige, där vi hanterat viktiga och långsiktiga frågor som pensionsfrågor i lugn och ro och god ordning, vid förhandlingsbordet. Att facken nu blåser till konflikt för att tvinga på tjänstesektorn en obligatorisk flexpension som vare sig företagen eller medarbetarna vill ha, när det dessutom är de som ensidigt avslutat förhandlingarna i frågan, är både oansvarigt och orimligt, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt.
Unionen är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden och landets största tjänstemannaförbund med drygt 620 000 medlemmar.

Per Leander

Dela