Kolkraftköpare kopplas till skatteparadis

Kolkraftverket Schwarze Pumpe, Tyskland. Foto: Vattenfall

Kolkraftverket Schwarze Pumpe, Tyskland. Foto: Vattenfall

► Köparen EPH förekommer i Panamadokumenten

► Försäljningen en förlustaffär för Vattenfall

► Jonas Sjöstedt: ”Affären måste stoppas”

Den potentiella köparen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland har kopplingar till skatteparadis. De tjeckiska köparna, bolaget EPH och medfinansiären PPF, förekommer i de så kallade Panama-dokumenten. EPH:s styrelseordförande Daniel Kretinsky äger, förutom sitt energiimperium och landets två största tabloider, ett bolag i skatteparadiset Jungfruöarna. Hans affärspartner sedan lång tid tillbaka, Tjeckiens rikaste man Petr Kellner, råkar också vara majoritetsägare i PPF. PPF bildades 1991 och förkortningen står för Första privatiseringsfonden. Privatiseringarna i Tjeckien efter Sovjets fall har gjort att Kellner idag är god för 10 miljarder dollar. Han äger i sin tur flera bolag på Jungfruöarna.

EPH tror – till skillnad från tidigare intressenter som ville köpa med siktet på en avveckling –  på en ”renässans” för den tyska brunkolen. De hoppas på att landets avveckling av kärnkraften kan öppna dörren för en fortsatt marknad för brunkolen. I ett uttalande på Vattenfalls hemsida säger Jan Špringl, styrelseledamot i EPH, att de ”fortfarande ser en betydande roll för brunkol som en viktig övergångsteknik”.

Samtidigt medger Vattenfall att försäljningen innebär en förlustaffär för bolaget. Den kommer att ha en negativ påverkan på mellan 22 och 27 miljarder kronor berättade bolaget på presskonferensen i måndags. Naturskyddsföreningen menar därför att det vore enkelt för regeringen att ta beslutet att inte sälja.

– Eftersom kolgruvorna inte är värda nästan någonting längre vore det en billig klimatåtgärd att avveckla dem. Stefan Löfven borde lyfta på luren och ringa Angela Merkel för att komma överens om hur kolgruvorna kan avvecklas på ett ansvarsfullt sätt, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
För att affären ska gå i lås måste riksdagen godkänna den. Regeringspartiet MP som tidigare profilerat sig som motståndare till en försäljning var i veckan mycket försiktiga i sina kommentarer.
– Jag ser att regeringen måste göra sin analys och i den har Vallenfall presenterat sitt fall, sade regeringens klimatminister Åsa Romson (MP) till Dagens Nyheter i måndags.

Carl Schlyter (MP), ordförande i EU-nämnden, och andra partitoppar kräver att regeringen stoppar försäljningen. Frågan kan därför bli en het potatis på partiets kongress i maj. Även  Vänsterpartiet är starkt kritiska till regeringens otydliga hållning i frågan.
– Ska regeringen ha någon trovärdighet kvar i klimatpolitiken måste man stoppa affären, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till DN.

Arash Gelichkan

Dela