Reformen av Posten har fått katastrofala följder

Postnords huvudkontor. Foto: Henrik Palm

Postnords huvudkontor i Tomteboda. Foto: Henrik Palm

 

►”Koncept Utdelning” antogs i maj 2015 och har införts successivt över landet

► Brevbärarna blir utslitna och hushållen får inte sin post i tid

► ”Jag kan inte längre garantera att posten kommer fram”

 

Posten, eller Postnord som det numera heter efter sammanslagningen mellan svenska och danska postverket, genomgick förra året en stor reform av sin verksamhet enligt nyliberal modell, för att ”effektivisera” arbetet och öka vinsterna för aktieägarna. En reform vars konsekvenser nu börjar bli uppenbara både för Postens anställda och alla hushåll som får sina tidningar och brev allt senare i lådan.
– Jag har varit med om så många förändringar på Posten. Världen förändras hela tiden, det måste den ju, men det här var det sämsta jag har varit med om, säger en brevbärare i Skåne som vill vara anonym.

Det var i maj 2015 som ledningen för Posten beslutade att anta vad man kallar ”Koncept utdelning”. I teorin skulle det bli bättre. Brev, tidningar, paket och reklam skulle sorteras separat i olika maskiner, och brevbärarna skulle bli flexiblare i sitt arbete.
– Det bygger på statistik. De har räknat ut att det ska funka, men verkligheten är något annat och det ser inte likadant ut på postkontoren runt om i landet, säger brevbäraren.
– Den här omorganiseringen har varit otroligt toppstyrd. Uppe i toppen satt en tankegrupp som kom på det här konceptet. Den boxen var helt frikopplad från den vanliga beslutskedjan och det fanns ingen dialog nedåt. Sen har undercheferna tvingats implementera besluten, och de har inte kunnat backa på sånt som uppenbarligen blev fel.

Därtill har Posten genomfört diverse andra nedskärningar för att spara pengar, bland annat på personal.
– Vid fredagsplaneringen stod det klart att det skulle fattas folk på måndagen. Så chefen ringde in en kille som skulle komma in och jobba extra den här veckan. Men på måndagen fick chefen inte godkänt från huvudkontoret i Malmö att ta in någon extra, så då var han tvungen att ringa i sista stund på morgonen för att avboka den killen som skulle komma in, berättar brevbäraren i Skåne.
– Det har blivit fruktansvärt mycket övertid. Många brevbärare är väldigt slutkörda och har mått dåligt kan jag säga.

När Internationalen når honom på telefon är han ute med postbilen och kör ett utdelningsdistrikt på landet där han inte har kört så mycket förut. Han berättar att det blir allt vanligare med osammanhängande turer och att brevbärarna därmed får dålig koll på adresserna i områdena vilket gör arbetet långsammare och att det blir fler fel.
– Jag ska ringa chefen efter lunch och få besked om var jag ska jobba i eftermiddag. Chefen vet inte heller än var det blir, säger han.
Sen berättar han att han dessutom har problem med att köra postbilen, trots att den är nyinköpt.
– Bilen jag kör nu ska man vara 1,85 för att kunna dela ut med direkt i postlådorna. Jag är 1,80 så nu sitter jag på en kudde. Redan när bilarna skulle köpas in stod det klart att de inte var bra för utdelning, men man köpte in 500 av de här postbilarna i alla fall. Det var lite dumt, kan man tycka.

Enligt Postnords egen statistik för januari-februari i år har antalet inkomna klagomål om utebliven eller försenad post ökat med 55 procent, jämfört med samma period förra året.
Brevbäraren berättar att man numera har som regel att inte dela ut all post, helt enkelt eftersom det har blivit omöjligt.
– Varje vecka är det delar av distrikt eller hela distrikt som måste ställas in. Det skulle aldrig ha hänt förut, säger han.
– Jag kan aldrig lova längre att breven kommer fram i tid.
Märker du att folk blir arga?
– Jo, det kan man lugnt säga. Man har mött en hel del som skäller ut mig för att de inte har fått tidningar och brev. De har ofta rätt och jag försvarar inte Posten längre, det gjorde jag alltid förut.
”Koncept Utdelning” har införts successivt över landet sedan i fjol och nådde huvud­staden först i år.
– Stockholm är det sista stället. De väntade med det för de visste att det skulle bli kaos, säger han.

Per Leander

Internationalen kommer att fortsätta
granska Posten under våren.

Dela