Många arbetare döda i rysk gruvolycka

Gruvarbetare i Vorkutagruvan. Foto: Vladimir Yurlov / RIA Novosti

Gruvarbetare i Vorkutagruvan. Foto: Vladimir Yurlov / RIA Novosti

 

Minst 36 människor, både gruvarbetare och räddningspersonal, har dödats i en serie olyckor som skakat en kolgruva Severnaja i den nordryska delrepubliken Komi.
Det började torsdagen den 25 februari med en metangasexplosion i gruvan där över hundra arbetare befann sig. Ett åttiotal arbetare lyckades ta sig ut ur gruvan, och kropparna av fyra omkomna togs också upp till ytan. Samtidigt rapporterades att 26 gruvarbetare fortfarande var instängda på 780 meters djup efter ett ras.
Ytterligare sex personer, huvudsakligen räddningsarbetare, dödades vid en ny explosion i gruvan söndagen den 28 februari, i samband ett försök att undsätta de instängda gruvarbetarna. Efter den senaste explosionen har ryska katastrofmyndigheten meddelat att man avbryter allt räddningsarbete och den ansvarige ministern Vladimir Putjkov förklarade att de 26 instängda gruvarbetarna med största sannolikhet hade omkommit redan vid den första explosionen på grund av syrebrist och brand i tunnlarna.

Enligt obekräftade uppgifter i flera ryska medier, hade varningsmätare registrerat höga halter av metangas innan explosionen, men föreståndaren för gruvan ska ha sagt åt arbetarna att ignorera varningarna och stänga av mätarna.
Severnaja-gruvan ägs av bolaget Vorkutaugol som är Rysslands största stenkolsproducent, och i sin tur ägs av bolaget Severstal som ägs av oligarken Aleksej Mordasjov, Rysslands femte rikaste person, god för 13 miljarder dollar enligt Forbes 2015.

Republiken Komi utlyste på söndagen en tre dagar lång sorgeperiod med anledning av katastrofen, som är den värsta gruvolyckan i Ryssland på många år.

Per Leander

Dela