Migrationsuppgörelsen mellan regeringen och Alliansen väcker kritik från asylgrupper, ungdomsförbund och Vänsterpartiet. På onsdagen samlades människor i bland annat Stockholm, Göteborg och Umeå för att protestera mot tillfälliga uppehållstillstånd. Demonstrationerna arrangerades av Ung Vänster men även SSU, Fi och Rättvisepartiet Socialisterna ställde sig bakom arrangemangen. Vilma Bolding, distriktsordförande, och Rode Grönkvist från Ung Vänster Skåne kallar förslaget för ”rasistisk signalpolitik” i en debattartikel inför demonstrationen i Nyheter24.
Även Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, varnar för att tillfälliga uppehållstillstånd och andra skärpningar i flyktingpolitiken kan underblåsa rasism.
– De här falska hotbilderna som målas upp kan ju underblåsa rasism, säger Sanna Vestin som är ordförande för FARR. När våra ledare sätter sig ner tillsammans och lägger sina pannor i djupa veck och säger ”hur ska vi minska det här” är det klart att man får intrycket att det här är något farligt som vi behöver värja oss mot.
Sanna Vestin efterlyser istället välkomnande åtgärder och upprustningar i spåren av flyktingfrågan.
– När man gör politiska åtgärder ska man ju lyfta fram de åtgärder som visar att vi välkomnar invandrare och skapar ett hållbart mottagande, menar hon. Det handlar om bostadsbyggande och satsningar på skolor, vilket är bra för alla i Sverige och inte bara för nyanlända. Att markera att det kommer att vara bra för Sverige på sikt.
Uppgörelsen innebär också slopade krav på kollektivavtal för nyanlända och ett utökat RUT-bidrag. Vänsterpartiet var beredda att gå med på utökat RUT men kunde inte acceptera tillfälliga uppehållstillstånd och slopade kollektivavtal. De ställde sig utanför uppgörelsen och varnar nu för att den kan underblåsa rasism.
– När man ställer människor mot varandra på arbetsmarknaden underblåser det rasism i sig, menar Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets förhandlare i migrationsuppgörelsen.
Miljöpartiet anser inte att de medverkar till att underblåsa rasism i och med att man accepterar tillfälliga uppehållstillstånd. ”Genom vår medverkan har ensamkommande barn och barnfamiljer fortsatt möjlighet att få permanent uppehållstillstånd i Sverige”, skriver Hannes Mård, pressekreterare på Miljöpartiets riksdagskansli, i ett mail till Internationalen. Han poängterar att uppgörelsen innebär fler kvotflyktingar och en utredning om lagliga vägar.
Men Nooshi Dadgostar (V) tror att tillfälliga uppehållstillstånd kommer att försvåra nyanländas etablering i samhället.
– Det kostar mycket pengar att försätta människor i den här osäkerheten med temporära uppehållstillstånd, säger hon. Det gör att folk kanske inte börjar plugga, det är ingen som vill ge lån till någon med temporärt uppehållstillstånd och vem vill ge en lärlingsplats till någon som har tillfälligt uppehållstillstånd? Det skapar väldigt stora svårigheter i samhället. Man borde investera i människor långsiktigt, det skapar värden på längre sikt.
Natasa Mirosavic, politiskt sakkunnig hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), menar istället att uppgörelsen innebär att etableringen av nyanlända förbättras. ”Bland annat finns förslag om fler lärare och fler vuxna i skolan genom att den lärarkompetens som finns bland de som kommer till Sverige ska tillvaratas”, säger hon i ett skriftligt svar till Internationalen.
Arash Gelichkan