AKP stärkte sin makt

Supporters wave Turkish national and party flags outside the AK Party headquarters in Ankara

Med ett gigantiskt säkerhetsuppbåd som fond – 155 000 poliser och 130 000 militärpoliser – gick Turkiets 74 miljoner stora befolkning i söndags till val. Valet ägde rum mot bakgrund av inbördeskriget, terrorattacker och i en tid med ett alltmer auktoritärt samhällsklimat. Den sittande AKP-regeringen och president Erdogan har under de senaste månaderna framför allt dragit åt tumskruvarna mot den fria pressen. Enbart under perioden juli-september stämdes 88 journalister för att ha rapporterat regeringskritiskt och 21 journalister, tre medieorganisationer och en tidning utsattes för attacker (Svt-Nyheter 1/11). Bara ett par dagar före valet tog också regeringen över två regeringskritiska tidningar. Inget land i världen har så många journalister i fängelse som Turkiet. Reportrar utan gränser placerar landet som nummer 149 på sin pressfrihetslista, bland annat efter nationer som Ryssland och Burma.

I skuggan av kriget mot PKK har regeringen även slagit hårt mot det främsta oppositionspartiet, det prokurdiska vänsterpartiet HDP: många av dess medlemmar har arresterats och trakasserats, högerextrema mobbgäng har med maktens goda minne slagit till mot dess lokaler och dess starkaste regionala fäste i sydöstra Turkiet är belagt med undantagstillstånd. Dessutom befinner sig partiet och övriga vänstern i skottgluggen för IS-terrordåd, där som bekant den bestialiska attacken i Ankara 10 oktober tog över 100 människoliv. Utifrån risken för nya terrorattacker tvingades HDP att bedriva valrörelsen på sparlåga.

Själva valet blev utifrån dessa omständigheter en relativ framgång för det styrande AKP, som med nästan 50 procent av rösterna gick fram med över åtta procentenheter i förhållande till valet i juni. Partiet fick – med 315 av 550 platser – egen majoritet i parlamentet. AKP och president Erdogan uppnådde dock inte den kvalificerade majoritet på 330 platser som behövs för att ändra grundlagen och införa det av partiet och Erdogan eftertraktade presidentstyret, med även en ökad formell makt i Erdogans hand.
HDP fick i förhållande till valet i juni vidkännas en tillbakagång med några procentenheter, men mot bakgrund av de svåra omständigheterna bör det ses som en smärre bedrift att man även denna gång lyckades att ta sig över parlamentets tioprocentsspärr.

Anders Karlsson

 

VALRESULTATET

■ Rättvise och utvecklingspartiet (AKP)  49,3 % (+8,4)
Republikanska Folkpartiet (CHP)
25,4 % (+0,4)
Nationella Aktionspartiet (MHP) 11,9 % (-4,4)
Folkets Demokratiska Parti (HDP) 10,6 % (-2,5)

Valdeltagande: 87,3 procent

Dela