”Vi vill att det här ska leda till organisering”

20151019_133611

Ali Khamis, lokal samordnare för DEMO-projektet, berättar om Ambassaden i Hässelby där unga ges verktygen att organisera det de vill tillsammans. Projektet som ska stärka unga i förorten drar efter december vidare till Trollhättan och Uddevalla men han säger att verksamheten i Hässelby ska fortsätta. Internationalen åkte dit för att prata om ungas organisering i förorten.

Den så kallade Ambassaden i Hässelby är en nyöppnad lokal där områdets unga kan vara efter skolan och få hjälp med att organisera det de vill tillsammans. Ambassaden är ett resultat av projektet DEMO som drogs igång av Sveriges ungdomsorganisationer LSU. Projektet –vars namn står för står för Demokrati, Engagemang, Medmänsklighet, Organisering – har inneburit organiseringsträffar på fritidsgårdar och demokratidagar på skolor runt om i landet.
Unga i förorten har fått veta mer om antirasism, skoldemokrati och organisering och unga har bildat gymföreningar, tjejgrupper och andra föreningar i och med projektet.
En tidig eftermiddag i Hässelby har den första frosten bitit sig fast i marken och det grönlummiga området har istället målats i höstens röda och gula färger. Ali Khamis, lokal samordnare för DEMO, tar emot i porten till ett grågrönt höghus där Ambassaden huserar. I resten av huset är det lägenheter och Ali Khamis hälsar glatt på folk i trapphuset. ”Hur mår brorsan, kommer du ner sen?” frågar han Isak, som är i 8-årsåldern. Just idag är det ganska tomt i lokalen och Ali Khamis ska träffa några av ungdomarna i en musikstudio ute i Hässelby.

När vi sätter oss ner vid ett runt bord börjar han berätta om hur projektet har utvecklats.
– Tidigare har vi funnits i Landskrona och Tensta och två orter i Södertälje. Tidigare har man åkt dit utifrån. Här ser det lite annorlunda ut eftersom de anställt mig som lokalsamordnare som är härifrån, det har varit lättare att arbeta med andra organisationer, skolor och fritidsgårdar som jag känner här. Sen har vi öppnat den här lokalen med möjlighet till drop in-verksamhet och vad det nu kommer att utvecklas till. Vi vill att de ska göra det de vill göra. Det som genomsyrar allt vårt arbete är att det ska vara deras vilja som är i fokus och vi är här som vägledare, vi är här för att hjälpa till men det är de som utföra det.

Vad har folk gjort här hittills?

– Vi har arrangerat Fifa-turneringar, vi har folk som lagat mat till resten av gruppen på 20-30 personer. Vi vill att de ska göra saker ordentligt från grunden. De kanske har lagat mat någon gång hemma tidigare men vi låter dem göra det strukturerat och organiserat med en lista på hur mycket mat som ska köpas, hur många som ska äta och vad det kostar.
– Nu har vi en fotoutbildning och de kommer att få lära sig hur man gör poddradio och vi har samarbete med produktionsbolag och de kommer få lära sig utav professionella hur de ska göra, klippa och klistra, journalistik och intervjuteknik. De kommer att få vara med när vi är ute på skolor och fritidsgårdar för att intervjua kidsen efteråt och göra reportage om området.

DEMO-projektet har precis som förkortningen betyder ett syfte att fördjupa demokrati och engagemang ute i samhället. Ali Khamis berättar hur projektet skiljer sig från en vanlig fritidsgård och varför man kan prata om organisering.
– Vi är inte fritidsledare och det är inte tänkt att vi ska ha biljardbord och spel utan det som är här ska skapas av de som är här. Många vill ha Fifa-spel men det finns ändå ungdomar som säger att det är en fördel att vi inte har sådana saker, för nu gör vi saker tillsammans. Det kan sitta en kille som är 9 år, en som är 15 och en som är 25 vid ett bord och göra någonting, några sitter och spelar spel, några gör läxor och någon spelar piano.

Hur ser ni till att alla kommer till tals oavsett ålder och kön?

– För oss är det viktigt att folk uttrycker sig och får komma till tals. Vi pratar om hype-mentalitet mot krabb-mentalitet, berättar Ali Khamis och pekar på en plansch som pratar om ”krabbor” som klättrar på andra och folk som ”hajpar”, det vill säga hyllar, varandra.
– Vi har en förmåga att dra ner varandra, fortsätter han. Någon säger en liten kommentar som kanske inte är en så stor grej men som har en nerdragande effekt. Det är jättevanligt men det är förbjudet här inne. Vi vill istället att folk ska ha hype-mentalitet, att man pushar varandra. Om du gör någonting nice eller om någon börjar sjunga eller om några skriver texter så kan folk ”hajpa” det och säga ”fan va tung du är, det här kan bli jättebra”. Det vi vill är att folk ska våga uttrycka sig. Om du vet att du blir nerdragen så kommer du hellre vara tyst. Men om du vet att du får back-up blir det lättare att uttrycka sig i olika former, vad det än är.

Vad tror du att projektet kan innebära för ungdomar i området?

– Jag tror att det kommer att innebära att ungdomar får ta mer plats i området och ta plats där de inte brukar. Jag tror att det kommer att innebära att de kommer bli mer delaktiga och ta ansvar för sig själva och det de vill. Jag tror det kommer ske, det är en av mina ambitioner.
DEMO-projektet i Hässelby kommer att sluta om ett par månader men Ali Khamis säger att verksamheten i lokalen ska fortsätta:
– Vi kommer att vara kvar, projektet tar ju slut i december men vi kommer fortsätta med verksamheten här. Vi håller på att se över finansiering och jag tror att det ser ut som att det kommer att lösa sig, förmodligen kommer det att lösa sig bra.

Har ni tänkt söka stöd från kommunen?

– Nej inte från kommunen. Vi har pratat med lite andra organisationer och har några alternativ som vi kommer att få lite olika stöd ifrån i olika former.
I början av året skickade ungdomar från Hässelby gård in ett medborgarförslag om utökade öppettider för den kommunala fritidsgården Lyktan. Sedan Ambassaden öppnat i Hässelby håller Lyktan öppet från klockan 15 då många slutar skolan. Flera i 13-årsåldern som lokaltidningen Hässelby tidning pratat med säger att de hellre är på Ambassaden än Lyktan som de tycker inte har lika bra stämning. Ali Khamis bekräftar att en del ungdomar känner så men han vill inte att projektet ska konkurrera med den kommunala verksamheten.
– Vår ambition är inte att det ska bli den nya Lyktan, utan vi vill skilja på fritidsgård och det vi gör. Det här är ett komplement till det, slår han fast.

DEMO-projektet drar nästa år vidare till förortsområden i Uddevalla, Trollhättan och Borlänge. Ali Khamis tror att fler sådana här platser kan växa fram i Hässelby, resten av Stockholm och andra delar av landet. Han hoppas att det ska leda till större delaktighet för unga i samhället.
– En skillnad från många andra platser är att vi vill att det här ska leda till organisering, lyfta fram möjligheter att kunna göra det man vill. Vi bedriver musikverksamhet också under namnet Grammofonen, det är ett exempel på vad man kan göra med hjälp av civilsamhället om man startar en förening. Det öppnar dörrar, du kan få lokaler betalda och du kan få en hel musikstudio och allt det där. Det vill vi lyfta fram, att om folk vill göra någonting så vet de vart de ska gå och vem de kan fråga. Det tog mig 23 år att få reda på att man kunde göra såna här saker. Någon borde ha sagt det till mig när jag var 12.

Arash Gelichkan

Dela