Nya chefredaktörer på Flamman och Arbetaren

Anna-Botkyrka_f_kallelarsson

Anna Herdy valdes nyligen till ny chefredaktör för tidningen Flamman. Vi ställde ett par snabba frågor.

Hur känns det att ha fått förtroendet?
– Det känns väldigt bra och ärofyllt, Flamman är ju en av de äldsta vänstertidningarna i Europa.

Du har varit redaktör för Röd press och drivit podcasten Vreden. Vad tar du med dig från det?
– Det jag tror jag kan tillföra tidningen är en kunskap om de nya medierna och vad de betyder för att nå ut till sina läsare och även andra. Det är inte bara det jag kan tillföra men det är en av sakerna.

Hur kommer läsarna märka att du har blivit chefredaktör?
– De kommer nog märka det framförallt efter årsskiftet då jag fått mer koll på hur det ser ut med allting och satt mig in lite mer i jobbet. Framförallt kommer det att tillkomma en del nya skribenter, och att Flamman kommer bli en viktigare plats hoppas jag på för vänsterdebatt i bred mening, i den breda arbetarrörelsen. Man kommer också kunna läsa viktigare debatter i Flamman.

Arash Gelichkan

 

IMG_1185toivo_f_axelgreen

Toivo Jokkala valdes till ny chefredaktör på tidningen Arbetaren på Syndikalisternas kongress i slutet av september. Vi ställde ett par snabba frågor till den nya redaktören.

Hur känns det att ha fått förtroendet?
– Det känns väldigt bra att ha fått förtroende och det känns väldigt bra att vara enhälligt vald som jag blev. Det känns både spännande och roligt att få fortsätta arbeta med Arbetaren.

Du har jobbat med mycket, både på Internationalen och Arbetaren och ritat serier. Vad tar du med dig från det?
– Från Internationalen tog jag med mig glädjen i att göra en alternativ veckotidning där jag fick uppleva hur kreativt och kul det kan vara att jobba med en nyhetsredaktion och se regelbundet resultat.
Det är någonting helt annat att jobba med stora abstrakta projekt som ger utdelning många år senare.
Från serietecknandet och annat skrivande kanske jag tar med mig medvetenhet om att det går att förena journalistisk ambition med kampanda och glädje.

Hur kommer läsarna märka att du har blivit chefredaktör?
– Jag planerar ingen dramatisk innehållsmässig revolt. Där hoppas jag att man ska fortsätta känna igen sig i tidningen. Sen finns det och har funnits stora planer redan sedan innan jag tillträdde på att se hur man kan omvandla tidningen till kanske webbtidning med tvådagars-publicering och ett magasin som kommer lite mer sällan som komplement. Det kan bli rätt stora förändringar men det dröjer ju ett tag innan det sätts i verket. Det är inget man kommer märka från den ena dagen till den andra.

Vill du tillägga något?
– Jag vill hälsa era läsare att vi kompletterar varandra i vänstertidnings-floran och hoppas vi alla får leva och frodas som ett alternativ till mainstream-pressen.

Arash Gelichkan

Dela